View Single Post
Eski 05-09-2006, 15:54   #9
bonsaireef
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oguz SAGLAM
(Kendim için birşey istiyorsam namerdim.)


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oguz SAGLAM
Paludaryum kurmaya niyetli olan ancak bonsai konusunda henüz hiç bir fikri olmayan meraklılara kısa bir "önbilgi" niteliğinde, "paludaryum içinde tutulacak bonsai asgari neler ister" kılavuzu yapmak mümkün mü? Bu bilgiyi derlerken, özne olarak kullanılan bonsainin tutulacağı farklı ortamı gözeterek önerileriniz neler olacaktır merak ediyorum.

Çok fazla kaynak ya da deneyim olmayabilir. Ancak birikiminiz ışığında paludaryum içi aydılatılan-aydınlatılmayan, çok nemli-orta nemli ortamda bonsai ne ister, nasıl davranır, bu ortamın fayda ya da zararları neler olabilir gibi konularda (elbette yanılmaya hakkınızı da saklı tutarak) görüşlerinizi belirtir misiniz?
Bu konuda araştırma yaparım. Şimdilik bir çırpıda aklıma gelenleri yazayım:
  • Paludaryumda bonsai suyun içinde olmamalı.(Mangrove ve bilmediğim tamamen su içi tropik türler hariç elbette).
  • Sulama konusundaki hassasiyet aynen geçerlidir. (Bonsai su istedikçe verilir. Sulamasında ritm tutturulmamalıdır. Toprak sürekli nemli olmalıdır. Sulama hemen sonrası harici sürekli ıslak olmamalıdır. Sulama su dipten akıncaya kadar yapılmalıdır. Bir sonraki sulamaya kadar toprağın bir miktar nem kaybetmesine izin verilmeli ama toprak kurumamalıdır...)
  • Paludaryumdaki bonsai tropik tür olacağı için nemle ilgili sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum. Yalnız hastalık, mantar riskine karşın havalandırmanın iyi yapılması lazım. Zaten (bu konuda bilgim yok ama) paludaryumda havalandırma önemli sanırım.
  • Işık konusu önemli. Bol ışık alan bir yere konulmalı.
  • Saksısı ile koyarsak daha sonraki şekillendimelerde rahat ederiz. Yani budama, tel sarma, kök budama vb. Ama şart değil. (Örneğin kaya içi stillerinde hiç saksı yok. Kök budaması hiç yapılmıyor. )

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön