View Single Post
Eski 05-09-2006, 09:39   #4
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Doğal Arıtma

Torbalıda bir köyde doğal arıtmayı görmüştüm . Tekrar gidersem resimleyeyim.

Bu arada Saka'nın verdiği linklere ek olarak ilgilenen üyelere burada kısa bir bilgi verelim.

Doğal Arıtma Nedir ?

Atık suların çevre kirliliği yaratmaması için açılan özel tasarlanmış çukurlarda atıkların çökeltilmesi ve bu ortamlarda yaşayabilen bitki türlerinin yetişmesinin sağlanması ile atık suyun arıtılmasını içermektedir. Bu sistem çevreye en ufak bir zarar vermediği gibi doğal ortamın geliştirilmesine önemli katkılar sağlamaktadır. Havuzlarda suyu seven ve doğada sulak ortamlarda bol miktarda yetişen kuvvetli kök ve bitki yapısına bağlı saz, kamış gibi bitkiler kullanılmaktadır.



Bir çok gelişmiş ülkeninde kullandığı sistemin maliyeti diğer arıtma tesislerinin yapım maliyetleri ile karşılaştırıldığında oldukça düşüktür. Mekanik arıtma sistemlerine göre ortalama 40 kat daha ucuza yapılabilmektedir. Yapılan etüd çalışmalarına göre 3000 nüfusa kadar olan köylerin ihtiyacını karşılayabilecek bir tesisin maliyeti 12 milyar TL. civarındadır. Tesisin yapım alanı kişi başına 1 m2 alan yeterli olmaktadır. Arıtma tesisinden çıkan sular tarımsal sulamada kullanılabilecek kaliteye ulaşmaktadır. Ayrıca arıtılmadan Akarçaya akıtılan atık suların sebeb olduğu sinek ve pis koku problemi ortadan kalkacaktır. Sistemde tamamen doğal malzemeler kullanılacak olup elektrik ve bakım ihtiyacı olmayacaktır.

.....

Yapılan çeşitli araştırmalar doğal arıtma sistemlerinin organik maddeleri, askıda bulunan katı maddeleri, toksik maddeleri, ağır metalleri ve bazı biyolojik etmenleri arıtabildiğini göstermiştir. Araştırma sonuçlarında evsel atıkların % 80-100, azotlu bileşiklerin % 30-80, fosforlu bileşiklerin ise % 20-70 oranında arıtılalabildiği tespit edilmiştir.

....

Kaynak:Afyonkarahisar Valiliği


Düzenleyen Mine Pakkaner : 09-10-2006 saat 19:37
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön