View Single Post
Eski 30-03-2009, 16:15   #65
drmgunes
Ağaçsever
 
drmgunes's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Isparta
Mesajlar: 38
Pırnal meşe

Meşe arşivimdeki bilgi ve resimleri sizlerle paylaşmak istedim. Türkiyedeki tüm meşe tür ve alttürler hakkında bilgi ve resim toplamaktayım. Kendi resim arşivim oluştuğunda ( şühesiz bir ağacı tanımak için en iyi görsel yol ) tüm meşe ve ağaçseverlerle paylaşmak isterim.

Quercus ilex - Pırnal Meşesi : 15-20 m. boylarında ya da boylu çalı halinde herdem yeşil bir meşedir. Genç bireylerde gri ve düzgün olan kabuk, yaşlanınca levhalar halinde çatlar. Deri gibi sert olan yaprakların değişik biçimleri vardır. Yaprakların alt ve üst yüzleri özellikle alt yüzleri tüylüdür. Boyları 3-7 cm. olan yaprak yumurta ya da mızrak biçiminde, kenarları gelişigüzel dişli, ya da tamdır.

Meyveler çoğu kez 2-3 adeti bir arada bulunur. Kadeh palamudun hemen hemen yarısını içine alır. Meyve bir yılda olgunlaşır.

Odunu ağır ve dayanıklıdır. Kömür yapımında ve yakacak odun olarak kullanılır. Yayılış alanı Batı Akdeniz çevresidir. İspanya, İtalya, Portekiz'de yaygındır. Doğuya doğru yayılışı daralmaktadır. Türkiye'de ancak, Muğla, Kuşadası, Marmaris, Sinop, Samsun, Zonguldak yörelerinde izlenmektedir.
Fotğraf da yüklemek istedim ama şuan başaramadım..

drmgunes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön