View Single Post
Eski 30-03-2009, 13:19   #49
Alan Parsons
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-03-2009
Şehir: İZMİR Göztepe, ANTALYA Kemer
Mesajlar: 117
Fideyi sisteme mekanik sıkıştırma ile monte edilecek, kökler serbest sıvı içinde olacak. Sizlerin fikir ve uygulamalarını dikkatle okudum, gözlemledim. Tekrar belirtmek isterim ki hidofobik sistem daha önce kurmadım, sadece tasarladım.Solüsyonlarımın gelmesini bekliyorum. Hidrofobik sistemde hava kabarcıklarından başka bir şeye ihtiyaç olmadığını biliyorum

Köklerin tutunacağı bir ortam sağlamaktan ziyade, amacım kökleri şemsiye gibi açacak bir tasarımdı. Bitkinin beslenme yüzey alanını arttırmak için tasarladım.
Cam bilye kullanırsam köklere bası yapmayacaktır. Doğal olarak çökecektir, yerçekimi galip gelecektir.

Benim istediğim köklere aşağıdan yukarıya kuvvetli ve sabit bası yapmak, ve kökleri 360derece açılarak büyümeye zorlamak. Mecbur bırakmak.
Açılan kökler ifadesi aslında yanlış, kökler alttan gelen bası nedeniyle açılarak büyümeye mahkum olacaklardır. Tabi ki; kökler yerçekimi kuvveti ve plastik topların bileşkesi yönünde hareket edeceklerdir.

PVC borular içerisindeki toplar-pinpon topları veya çocuk oyun havuzu topları- sıkışık biçide yerleştirilmeyecektir.Rahatlıkla yukarıya hareket edebilmelidirler.

Döşemecilerden alınacak 1 tabaka sünger ile topları kaplayabiliriz.Süngerden ufak parçalar kesip yapıştırırız.Her tarafının kaplanmasına da gerek yok. Buradaki amacım, yukarıdaki görüşlerde; bitkinin alt köklerdeki besi ortamı daha hareketsiz, daha stabil olmalı görüşü belirtilmiş...Bu süngerler ile daha stabil bir ortam oluşacak.Ayrıca bitkimizin üst kökleri birbirlerine o kadar geçmiş olsa bile, şemsiye gibi açılmasa bile, bu süngerler,rezevuar-depo- besiyeri olacak.

Pinpon toplarını su altında tutmak çokta zor değil, PVC borulardan kesilerek oluşturuan platformun ağzına topların geçemeyeceği, ancak köklerin geçebileceği boşlukları rahatlıkla oluşturabiliriz.


Perlit çok hafif olduğundan, hava kabarcıkları perlitlere her çaptığında bizim göremeyeceğimiz düzeyde, perlitleri titreştirir. Bu titreşimler hava kabarlaklarının, suda çözünmesini arttırır.
En alttaki Gözenekli bölümde ( çok küçük delikli olacak, hava çok rahat çıkamayacak) amaçladığım, gözenekler sık ama çok küçük olacaklar bu sayede, hepinizin sistemlerinde meydana gelen daha büyük hava baloncukları oluşacak.
Bu büyük hava baloncuklarını perlit titreşimleri +hava basıncı(yeni oluşan hava kabarcıkları) ile patlatıp, tekrar oluşturarak, sıvıdaki oksijen miktarını bu sayede daha fazla attıracağız.

İnsan vücudunda ‘’yüzey alanı arttırılarak işlev görme yetisinin arttırılması’’ bir çok organda var,hemen hemen tüm sistemlerde.Sizinde örnek verdiğiniz barsaklar,mide, kulak kepçesi, akciğerler...Özetle bitkilerimizdeki kök yüzey alanını arttırmalıyız.Şu örnek sanırım yerinde olacak, çocukların boy uzaması için calsiyum, fosfor, hormon, ve genetik faktöler çok önemli (aynen bitkilerde olduğu gibi), ancak çocuk spor yapmaz (koşma-oynama vb.), eklemlerine yük binmez ise,(yerçekimine karşı bir kuvvet olarak), kemik yapımı ve kemik direnci-kuveti, tüm koşullar çocuğun kemikleri lehine olsa bile istenen düzeyde olmaz.
Bu pinpon topları köklere alışılmamış bası yapacağından kök direncide artacaktır.

Alan Parsons Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön