Konu: Paludaryum
View Single Post
Eski 04-09-2006, 00:36   #1
Onur G. HİTİT
Ağaç Dostu
 
Onur G. HİTİT's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-07-2006
Şehir: İlkadım/SAMSUN
Mesajlar: 365
Paludaryum

PALUDARYUM YAPIMI

Basit bir paludaryumun nasıl hazırlandığını anlatmaya çalışacağım. Bahsi geçen paludaryum, benim paludaryumumdur ve resimler de benim çektiklerimdir. Buradaki bilgiler alıntı değildir. Ama paludaryumda kullanılan kütükler, evimizin hemen yanında bulunan gölden alınan kütüklerdir.

ADIM - 1: ÖNCE PALUDARYUM YAPMAYA KARAR VERİLİR

İlk önce baya düşündüm "240 lt.lik bir akvaryumum var. Ama bu 240 lt.nin tamamını kullanmak yerine 80-100 lt.sini kullanmak akıllıca mıdır yoksa delilik midir?" diye. En sonunda paludaryum sevdası ağır bastı, eşim de çok ısrar edince paludaryumu kurmaya karar verdim.

ADIM - 2: PALUDARYUM İÇİN MALZEME TEMİN EDİLİR

Paludaryum konusu yeni bir konu. En azından ben son zamanlarda (son 1 yıldır) ilgilenmeye başladım. Benim için yeni... Birçok akvaryumcu, paludaryumun ne olduğunu bile bilmiyor. Bu yüzden de paludaryum için kullanılabilecek malzemeleri bulmak biraz hayal gücüne ve pratik zekaya bakıyor sanırım. Komşunun salonundaki saksılardan yürütülen birkaç kök salon bitkisi, akvaryumculardan veya doğadan alınabilecek kütükler, birkaç kaya, isteğe göre daha farklı materyaller bulmak mümkün.

ADIM - 3: DOĞAYA ÇIKILIR, DOĞADA NE VAR NE YOK HAYRANLIKLA İZLENİR VE RESİMLER ÇEKİLİR

Yukarıda biryerlerde de bahsettiğim gibi; yakınlarda doğru düzgün akvaryumcu yoksa paludaryum için başvurulacak ilk yer doğadır. Sonuçta, az da olsa doğayı taklit etmeye çalışıyoruz. Haydi bakalım, biraz doğaya çıkalım, ne var ne yok bir bakalım:

Derbent Barajı'nın alt kısımlarında biryerde, balçık içine batmış kütükler beni bekliyordu:


Doğadaki kütükler bir de balçığa bulanmışsa işimiz zor. Ama buna değer, inanabilirsiniz:




Kütüklerin balçıklarını elle kabaca temizledikten sonra, kullanılmayan bir diş fırçası ile güzelce temizleyip, paludaryumda kullanmak üzere bir kenara koyabiliriz. Neyse... Bunun da resmini çektim, ilk önce barajda ne işi olduğunu düşündüm. Tatlı su martısı sanırım ama paludaryum için hiç de uygun değil:



Şu kocaman çürümüş ağacı içine yerleştirebileceğim dev bir paludaryumumun olmasını isterdim. Çok açgözlüyüm sanırım:



Ama şimdilik 240 lt.lik paludaryumla uğraşmak da çok zevkli. Neyse... Paludaryum için kum, çakıl ve kaya alabiliriz göl kıyısından:



Ama bunları öyle bir şekilde almamız gerekir ki yıkayıp durularken evde ortalığı çok batırıp fırça yemeyelim. Şöyle olabilir, yanımızda her daim taşıdığımız emektar kepçemizi daldırıp, gelip giden dalgalarla çalkalayarak bir ön yıkama mantıklı olur. Aynen bu şekilde:





Devam edecek...

Onur G. HİTİT Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön