View Single Post
Eski 29-03-2009, 15:54   #14
feriha
Ağaç Dostu
 
feriha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,774
Kopan köklerin yenilenmesi ve görevini tekrara eskisi gibi yapar hale gelmesi 1-2 haftalık bir zamana gereksinim gösterir. Bunun için fideler çok küçükken veya en az köke sahipken şaşırtılmalıdır. Domates, hıyar, karpuz gibi bitkiler, toprak yüzüne çıkıp, kotiledon yaprakları iyice gelişip, büyüme ucu kabarıp, ilk hakiki yaprak ucu göründüğünde şaşırtılır .
Fidelerin şaşırtılması
Bu dönemde bitkilerin bir veya iki çim kökü bulunduğundan, eğer toprak ucu sivri bir tahta ile gevşetilir ve bitki yavaşça çekilip, topraktan alınırsa, kökler fazla zarar görmez. Alınan bitki şaşırtma yerine dikilir. Şaşırtma özellikle kışlık sebzelerden lahana, alabaş, kereviz ve pırasada ve yazlık sebzelerden patlıcan, biber, hıyar, karpuz ve kavunda bir defa, yazlık sebzelerden domateslerde ve ender biber, patlıcanlarda iki defa, domateslerde ender üç defa yapılabilir. Ancak birinci şaşırtma, tam bir şaşırtma niteliğindeyken, yukarıda belirttiğimiz gibi, ikinci ve üçüncü şaşırtmalar bir yer değiştirme şekline dönüşür. Böylece kök kayıpları mümkün olduğu kadar ortadan kaldırılır ve şaşırtmada meydana gelebilecek solgunluk, bitki stresi en aza indirilir ve verim düşüklüğü ortadan kaldırılır. Şaşırtma sayısının arttırılması (veya bu yer değiştirme olayı), bilhassa soğuk bölgelerde ve vejetasyon süresi kısa olan yerlerde işe yarar. Fideler nispeten dar alanlarda, klimatik koşullarda yetiştirildiğinden, bitkinin vejetasyon devresi fidelikte uzatılarak soğukların geçmesi sağlanır. Böylece ömürlerinin belli kısmı fide yetiştirme yerinde geçen bitkiler, kısa vejetasyon süresi olan yerlerde, tarlada istenen gelişmeyi gösterir ve verimi verir. Nitekim ORAMAN, GÜNAY ve AĞAOĞLU (1961), dört tekerrürlü ve her tekerrürde parsel büyüklüğü 15 m2 olan alandan, bir defa şaşırtılmış bitkilerden 101,2 kg; şaşırtılmamış bitkilerden 89,3 kg ürün elde etmişlerdir.

Şaşırtma ve sonra yer değiştirme yapılacaksa, şaşırtmadan sonra bitkiler 4-6 yapraklı olunca birinci ve 10-12 yapraklı olunca üçüncü yer değiştirme yapılır. Şaşırtılacak fideler son yıllarda yastıklar yerine, değişik saksılara dikilmektedir. Böylece bazen yer değiştirmeye gerek kalmayabilir veya gerek duyulursa küçük saksıdan daha büyük saksıya alınır.



http://www.bahcesel.com/forumsel/gen...lu-tohum-ekme/

feriha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön