View Single Post
Eski 28-03-2009, 22:20   #50
Müjgan
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Bu gün Fen fakültesi bahçesindeki, Herbaryum eşliğinde yaptığımız minik dendrolojik gezimizin son durağı, fakültede ilk kez gittiğim Tabbak cafe idi.

Hoş ve ilginç kapısından (Kapıya benzeyen, ama aslında kapı işlevi görmese de olur cinsten bir kapıdan) geçip, güzel ve dik bir yolda, kuş sesleri içinde cafeye vasıl olduk. Sanki şehrin merkezinde değil de, bakir bir ormanın içinde, camekandan bir cafede gibiydik. Camlar sayesinde nefis panaromik görüntülerle ilk çaylarımızı içtik.
Ben konuyu çoğunlukla geyiğe sardıracağımızı ve aslında buna benim de çok yatkın olduğumu bildiğimden, konuşmaları kayda almaya karar verdim.
Az önce o kaydı gülümseyerek dinledim. Gerçekten konuşmalar birbirine karışmış olsa da, yapılan geyikler tadından yenmiyor olsa da aldığımız kararlarla gurur duydum.
Kayıttan çözdüğüm kadarıyla Herbaryum'la aramızda geçen sohbet şöyleydi:


"Üniversitelerde ya da yapılan kişisel çalışmalarda zaten sevgi çiçeğine dikkat çekilmiş durumda. Biyoteknik olarak yetiştirilmesi hususunda uzmanların elinde, ilgilenilen bir konu bu. Ağaçlar net grubu olarak sevgi çiçeği ile uğraşırsak, zaten çok uğraşılmış bir konuda, bizim çabamızın çok verimli olması ve ses getirmesi beklenemez.
Benim teklifim yeni bir başka tür ya da türler seçip, bunun takibini yapmak. Yani Ankara endemiklerinden yeni bir tür seçelim ve onu tanımaya çalışalım. Bu yeni türleri topluma tanıtmak için önce kendimizin bilgilenmesi gerekiyor. Ankara'da olduğu tespit edilen 22 endemik bitkinin bir kısmı hakkında ben bile tam bilgiye sahip değilim. gösterişli ve güzel olan sevgi çiçeği ile ilgilenmek yerine -ki onun ilgilenenleri var üstelik- gösterişsiz de olsa, nadir bulunuşu, endemik oluşu ve baskı altında oluşlarıyla ilgili diğer türlerle ilgilenelim. Mesela bu türlerden Gevenler, dikenler... " (gruptan itiraz sesleri, gülüşmeler

Bir soru: Peki bu sevgi çiçeğini evimizde saksımızda ya da bahçemizde yetiştiremez miyiz? Yetiştirsek nolur sanki?

Sevgi çiçeğini evimizdeki saksılarımızda ya da bahçemizde yetiştirmek demek, o bitkiyi olumsuz şartlarda ekolojisi konusunda zorlamak demektir.
Sevgi çiçeği bunu zaten bize kendisi anlatıyor, artık geniş bir alanda değil, çok dar bir alanda yaşıyor olması, bu çiçeğin ekolojik isteklerinin daraldığını gösteriyor. Ev ortamımızda bu çiçek belki bir yıllık bir misafirlik için uygun olabilir. Zaten kendisi bir yıllık bir çiçek.
Geçen sene sevgi çiçeği konusunda, Özel Çevre Koruma Dairesi ile birlikte bir çalışma yaptık. Bize bir alan tahsis ettiler, öğrencilerimizle gittik, tohumları ektik ama hiç birini çıkartamadık, kendi doğal alanında elimizle ektiğimiz halde... Çünkü tohumlar için belli bir toprak derinliği gerekiyor, kışın soğuğunu yaşamaları, dormansi dönemini geçirmeleri gerekiyor. Bunlar doğada zaten olan şeyler ama, bunu tam olarak anlayabilmek için bu konuda yıllarca üzerinde çalışmak gerekiyor. Zaten bu bitki üzerinde çok çalışmalar yapılıyor şu anda.
İsteyen dediğim gibi kişisel çabalarıyla şu an istediğini deneyebilir sevgi çiçeği konusunda, buna bir sözüm yok ama, doğrusu asıl yapmamız gereken sessiz, sedasız, ilgi isteyen diğer endemiklerle ilgili çalışmalara başlamamızdır. Ben bu konuda bir takvim çıkartırım. Diğer endemiklerin bulunduğu alanlar, hangi mevsimde çiçek açtıklarına vs. dair bilgiler konusunda bilgilendiririm. Bu grup ve diğer katılımcılarla o alana gider, hem açık hava toplantısı yapmış oluruz, hem de o endemiklerin fotoğraflarını çeker araştırmalarımızı sürdürürüz. Bu konuda elimden gelen her türlü yardımı yaparım. Mayıs ayının ikinci yarısında Beypazarı, Haymana tarafına gidebiliriz hep birlikte. Haymana'daki endemik olmadığı halde çoğumuzun görmediği, özel koruma altındaki şakayıkları görmeye gidebiliriz mesela. Ya da uygun mevsiminde endemik Astragalusları görmeye gidebiliriz. Bu konudaki bilgileri size forumdan aktaracağım."

Çook güzel bir günde, çoğumuz yeni tanıştığımız halde kaynaşıverdiğimiz toplantımızda, hepimizin hem fikir olduğu konu, Sevgi çiçeği (Yanar döner çiçeği) ya da Ankara çiğdemi dışında, diğer endemik olan ve ilgimizi bekleyen türlerle de ilgilenmek, doğada tükenmemeleri için dikkatleri çekmek, araştırmalarla onların nasıl korunacağına dair bilgiye ulaşmaktı. Umarım bu konuda uygun zamanlarda bir araya gelir ve anlamlı bir çalışma yapabiliriz
Katıldığımız için hepimize teşekkür ediyorum


Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön