Konu: Bromeliads
View Single Post
Eski 03-09-2006, 14:55   #1
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Bromeliads

Bromeliads [tropik, yarı tropik bir süs bitkisi]

Iyi gunler. bromeliads Turkiyede yetisiyormu bilmiyorum, turkce ismini de bilmiyorum. Buralarda cok guzel yetisiyor. Cicekleri ile oldugu kadar yapraklarinin renkleriyle de guzel ve cekici bir bitkidir.

Dogada, susuz kaldiklari zaman, yapraklarini doken ve collerde yasiyan birkac cesidin disinda, hemen hemen hepsi tropik veya yari tropik ormanlarda yasarlar.
Tek cesidi, PITCAIRNIA Bati Afrika, geriye kalanlari ise Amerika yerli bitkileridir.
Bromeliadslar buyuk bir ailedir. bunlari iki gruba ayirabiliriz, ilk grubtakiler TERRESTRIAL, diger bitkilerde oldugu gibi yasamlarini surdurmek icin topraga ihtiyaclari var. Diger grub ise EPIPHYTIC, kaya veya agac uzerlerine tutunarak yasarlar. Agaclarin uzerinde yasamalarina ragmen parazit bitki deyildirler. Agaclara hic bir zararlari yok sadace agaclara tutunuyorlar ve ihtiyac duyduklari su ve minarelleri havadan temin ediyorlar.
Bir cogu yapraklarinin cikis yerinde olusan boslukta[gobeklerinde] su topluyorlar, bu kucuk su birikintisinde, bircok bocek ve agac kurbagalari yasam surer.

Avrupa, bromeliadsla ilk defa 15. yuzyilda Cristopher Columbusun, West Indies[jameyka]dan Ispanyaya getirdigi pineapple[bildigimiz pineapple, ananas bromeliads ailesinden bir bitki]ile oldu. Varlikli kisiler, isitilabilen camevlerde pieapple ve diger tropikal bitkileri yetistiriyorlar. 18. yuzyilin sonu ve 19. yuzyilin baslarinda Avrupa, bromeliadslarla iyice tanisti. Fransa ve Belcikadan sonra diger Avrupa sonrada hemen hemen butun ulkelere yayildi ve maraklilari tarafinddan yetistirilen bir sus bitkisi oldu.

Tropik veya yari tropik oldugu icin, ilik ortamlari seven bir bitki. Ic mekanlarda iyice isik alan yerlerde yasarsa guzel cicekler acar.Ciceklerini acan bromeliads omrunu tamamlayip olur, yalniz cicek acmadan once yan taraflarindan cikaracagi yeni yavru surgunler buyuyup ana bitkinin yerini alacaktir. Bu surgunler keskin temiz bir bicakla kesilip baska saksilara alinip yeni bromeliadslad elde edilir. Zor da olsa tohumdan da uretilebilir.
Ic mekanda kalacagi icin yapraklarina tozlar birikebilir. zaman. zaman disariya cikarilip bu tozlar su ile yikanip temizlenmelidir.
Gobeklerindeki bosluga su doldurulmali ve bu su zaman zaman dokulup yenisi konmali. Suyu seven bir bitki olmasina ragmen topraginin camur olmasi onu olumsuz etkiler ve curumesine sebeb olur.
Bromeliads icin yazacaklarim simdilik bu kadar. butun yasaminiz asagidaki resimler gibi olsun hosca kalin.


Düzenleyen aybala : 08-11-2006 saat 13:47
Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön