View Single Post
Eski 28-03-2009, 21:10   #41
feriha
Ağaç Dostu
 
feriha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,774
Bilgilendik ve güzel bir paylaşım oldu. Birlikte olmaktan mutlu oldum

Döndükten sonra araştırmalarımda paylaşmak istediğim bir bilgiye ulaştım.


3. Proje No : TÜBİTAK

Proje Adı: Tehlike Altında Bir Endemik Türün (Centaurea tchihatcheffii Fisch.&Mey.) (Compositae) Koruma Biyolojisi: Çimlenme Ekolojisi, Popülasyon Yaşayabilme Analizi ve Koruma Stratejileri Lider : Uzm. Selçuk BAŞARAN (Ankara ZMMAE)

Alınan Kararlar:
1- Çalışma hakkında proje lideri tarafından bilgi verilmiştir.
Yürürlük Durumu: Proje sonuçlandırılmıştır.
Yayın Durumu: Yayınlanabilir olduğuna karar verilmiştir.

Bilime ve Uygulamaya Verilen Sonuçlar:
Tek yıllık olan bitki yapılan tarla ve laboratuar çalışmalarında uygun derinlikte (genellikle yüzeye yakın) ve sıcaklıklarda 5–10 C’de kolayca yetiştirilmiştir. Uzun yıllar boyunca yapılan arazi çalışmalarında gözlemlenen, Centaurea tchihatcheffii türünün havalandırılmış toprakta iyi büyüdüğü üzerinedir. Küçük örnekleme alanlarında yapılacakçalışmalar ile değerlendirilecek bu tahmin, daha sonraki bir taşıma/yerleştirme çalışmasındakullanılabilir.

Endemik olması, çiçeklerinin güzel görünümü, kesme çiçek olarakta ekonomikdeğerinin olması nedeni ile park ve bahçeler içinde uygun bir bitkidir. Özellikle çocuklara çiçek ve doğa sevgisini yerleştirmek için bu bitki idealdir.

Centaurea tchihatcheffii türünün korunması için düşünülen çalışma, öncelikle türün şu anda yayıldığı iki bitişik alandaki tüm faaliyetlerin durdurulup, alanların koruma altına alınması yani yerinde koruma yapılmasıdır. Bunlardan biri Ankara Valiliği’ne bağlıağaçlandırma alanı, diğeri ise nadasa bırakılmış bir tarla ve Devlet Opera ve Balesi’ne ait bir arazidir. Birbirine yakın bu iki alanda birden söz konusu olabilecek beklenmedik olaylar (yangın vb.) ve tehditler türün popülasyonunun kendini yenileyebileceğinden daha az sayıyainmesine, dolayısıyla da bitkinin yok olmanın sınırına gelmesine sebep olabilir.

Bu nedenle doğal yayılım alanından başka bir alanda türün yeni bir popülasyonunun acele oluşturulması düşünülmektedir. Böylelikle tür, lokal tehditlerden uzakta ama doğal yayılım alanına çok benzeyen yeni ortamında (benzer biyotik ve abiyotik faktörlerin etkisi altında) yeni bir popülasyon oluşturup daha sonra kendi kendine devamlılığını sürdüren bir popülasyona dönüşebilir.

http://74.125.77.132/search?q=cache:...&ct=clnk&gl=tr

feriha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön