Herkese iyi gunler.
Sanirim Kibrisa ozgu hellimi bircogunuz biliyor ve tatmissinizdir. Onceleri tuzlu gibi gelen hellime alistinizmi artik vazgecilmeziniz olur.
Kibrista hellim bolca tuketilir. Yazlari karpuz, kavun hiyar ve tomatesin yaninda yenir. Kebabi yapilir, yumurta ile kavrulur, Tarhana corbasina kavrulup eklenir,
Sicak corek, ekmekle, kizartilmis ekmekle yenildigi gibi hamurla birlikte yogrulup ekmegi yapilir(Hellimli bitta) ve en guzeli boregi yapilir.
Iki cesit hellim boregi yapilmaktadir. Yumurtali ve Soganli. Dun esimin yaptigi hellim boregi soganliydi. Ben size onu tarif verecek olsamda, yumurtalisindan da soz edeyim.
Yumurtalı hellim böreği
Bir rendelenmis hellim icerisine iki cirpilmis yumurta kanup karistirilir gerisi asagidaki tarifedeki gibidir tek farki yumurtali hellim boregi yagda kizartilir.
Soganli hellim böreği
Hamur icin:
1/2 kilo mayasiz un
Bir corba kasigi sivi yag
Biraz tuz
alabildigi kadar ilik su
Ic malzeme:
1 hellim
2 iri sogan
1 corba kasigi kuru nane
Sogani kavurmak icin sivi yag.
Once hamuru kulak memesi yumusakliginda yogurup dinlenmeye birakin.
Hamur dinlenirken, hellimi derince bir kab icerisine ince bir sekilde rendeleyiniz.
Soganlari ince dograyip, bir tavaya koycaginiz sivi yag icerisinde pembelesene kadar kavurunuz. Kavrulmus sogani rendelenmiz hellim icerisine dokup naneyi de ekleyip iyice karistiriniz.
Borek hamuru oklavi ile ince bir sekilde acilsa da, esim oklavi ile acamadigindan makinede(Italyanlarin makarina yapmakta kullandigi bir makine) hamurlari acip borekleri yapiyor. Acilan hamurlar uzerine hep sag ve ya hep sol tarafa, bir dizi seklinde borek ici bir kasikla konuyor.
bezenin bir tarafina konan borek ici, bos kalan beze tarafi ile kapatilip kesiliyor.