View Single Post
Eski 02-09-2006, 13:02   #23
Oğuzhan
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
- Soğanlı Çiçekler 3 -
GELİN SOĞANI (İxia)
Çok zarif çiçeklere sahip bir yaz soğanıdır.Yıldız biçimi çiçeklerin ortası kahverengi veya koyu kırmızı,çevresi ise sarı,pembe,portakal veya kırmızı renklerde olabilir.Çiçekler akşamları kapanır.
Soğanlar mart ayında 7,5 cm. derinlik ve 10 cm. aralıklarla dikilir.
Gün boyu güneş alan bir yer seçilmeli, toprak hafif ve iyi drenajlı olmalıdır.
Bitkinin boyu 30-45 cm. açma zamanı haziran-temmuz aylarıdır.


NERİN (Nerine)
Bu zarif çiçek açıkta yetiştirmek için biraz hassastır. Rüzgardan korunmuş, bol güneşli bir yerde iyi işlenmiş toprağa dikilir. Soğanlar nisanda 10 cm. derinlik ve 15 cm aralıklarla dikilir. Veya ilkbaharda fazla sıkışık yerlerinden kökler ayrılır ve bekletmeden dikilir.
Yaprakları yaz sonunda çiçekleri açmadan kurur. Çiçekler eylülde 60 cm. uzayan sapların üzerinde açar.

GÜN ZAMBAĞI (Hemerocallis)
Gün zambağı eskiden beri bilinen bir çiçektir.Önceleri yalnızca portakal rengi açarken şimdi değişik renkleri üretilmiştir.Çok kolay yetişir.Rizomları bir kere dikilince çabucak olduğu yere yayılır.Su tutan toprakları sever.
Çiçeklerinin ömrü bir gündür ama bol tomurcuk verdiğinden yaz boyu açmaya devam eder.Yeşilliği gür ve dekoratiftir.Bir metre yükselebilir.


GÜZ ÇİĞDEMİ (Colchicum)
İsmine rağmen güz çiğdemi baharda açan benzeriyle aynı aileden değildir. Sonbaharda önce topraktan tomurcukları fışkırır.Çiçekleri geçtikten sonra ince ve otsu yaprakları çıkar.Bitkinin soğanları çok zehirlidir ve tıpta ilaç yapımında kullanılır.
Soğanları humuslu toprağa temmuzda dikilir.Dikim derinliği 10 cm.aralığı ise 20 cm. dir.Veya temmuzda ana bitkiden ayrılan kökler bekletmeden dikilir. Güneş veya hafif gölgede yetişebilir.

ADA SOĞANI (Scilla)
Ada soğanı oldukça gösterişli ve kolay yetişen bir bahar soğanıdır.Bant şeklinde yaprakları vardır. Çan biçimi çiçekleri bir sapın üzerinde toplu halde açar.Renkleri mavi,pembe,mor veya beyaz olabilir.
Hafif gölge alanlara ve ağaç altlarına dikilir.Soğanları çıkarılmaz ve buralara kolayca yayılarak büyük gruplar meydana getirir. Çeşidi çoktur. Cinsine göre açma mevsimi şubattan hazirana kadar,boyu ise 7 cm. den 45 cm. ye kadar değişir.
Soğanlar eylül ayında 5 cm derinliğinde dikilir. Yahut ağutos veya eylülde köklerinden ayrılarak çoğaltılabilir.Bu kökler bekletmeden dikilmelidir. Humuslu ve nemli toprakları sever.

KRİNUM (Crinum)
Bu yaz soğanı iyi yetişebilmek için güneşli ve sıcak bir yer ister.Drenajı iyi,nemli toprakları sever.Pembe ve beyaz çiçekleri gayet gösterişlidir.Ağustos-eylül aylarında açar.
Soğanlar nisan ayında 25 cm derinlik ve 45 cm. aralıklarla dikilir.Bol su ve arada bir sıvı gübre verilmelidir.


BEGONYA (Begonia)
Soğanlı begonyalar son derece gösterişli çiçekler açar.Saksıda yetiştirmek daha iyidir. Sarkık dallı olanları cinsleri asma saksılara dikilir.Bazı cinslerinin çiçekleri iri bir güle benzer.Neredeyse her rengi vardır.
Soğanlar mayısta humuslu toprağa çukur tarafı üste gelecek şekilde dikilir.Toprak üzerini ancak örtmelidir.Çıkıncaya kadar fazla sulanmaz.Yarı gölgeye yerleştirilir.Suyu çok sever.Temmuzdan ilk soğuklara kadar devamlı açar.Soğanlar sıcak bir yerde çimlendirilirse daha erken çiçeklenir.
Bitki kuruyunca soğanları çıkarılır ve kuru kum içinde serince bir yerde saklanır.

SIKLAMEN ( Cyclamen)
Sıklamen genelde iç mekan bitkisi olarak bilinirse de bahçede yetişen cinsleri de vardır. Sıklameni yetişmiş olarak almak en iyisidir. Mümkünse kışı beklemeden sonbaharda satın alın. Bol tomurcuklu olmasına dikkat edin. Direkt günışığından uzak serince bir yere yerleştirin. Düzenli sulayın.
Çiçekleri bittikten sonra yaz ortasına kadar sulamayın.Yazın saksısını boşaltın ve soğanı taze toprakla yeniden dikin. Toprak üzerini ancak örtmelidir. Köklerini kesinlikle ayırmayın. Önceleri toprak yalnızca nemli olsun. Bitki filizlenince normal sulayın.
Mayıs, haziran hariç her mevsim açan cinsleri vardır.

GLAYÖL (Gladiolus)
Glayöller en tanınmış soğanlı bitkilerdendir.Onları genellikle kesme çiçek olarak görürüz.Ama bir parça güneş gören toprağınız varsa bu gösterişli çiçeği kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.Glayöllerin farklı cinsleri bulunur..Bildiğimiz büyük çiçekli melez olanlarından başka, yazın devamlı açan küçük çiçekli tabii bir türü daha vardır.
Glayöl bol güneş ve gübreli toprak sever.Yaz boyunca düzenli olarak sulanmalıdır.İklim aşırı soğuk değil ve yeri iyi drenajlı ise soğanlarını topraktan çıkarmaya gerek yoktur.Bulunduğu yerde sürekli yavrulayarak çoğalacaktır.
Soğanlar Mart ayından itibaren 15 gün aralıklarla kısım kısım dikilirse bahçe yaz boyu glayölsüz kalmaz. Bu şekilde 4-5 posta dikim yapılabilir.
Glayöl soğanları 6 hafta önce kazılmış ve iyi hazırlanmış toprağa 10.cm derinlik ve 10-15 cm. aralıklarla dikilir. Büyüyen bitkinin devrilmemesi için rüzgar almayan bir yer seçilmelidir. Gerekirse ince bir çubukla destek yapılır.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön