View Single Post
Eski 26-03-2009, 21:08   #6
Oğuz Alper
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2008
Şehir: antalya
Mesajlar: 3,093
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bu yazı Tagem'in yazıları içinde. Sanırım biraz daha detaylısı.

Hem Tagem'in dökümanlarında hem de yurt dışı kaynaklarda tuzakların öneminden siz ediliyor. Bir kaç değişik tuzak var. Anladığım kadarıyla Kapar şirketi bunları sağlıyor. Tuzak kullanmakta deneyimi olan varsa ve paylaşırsa çok makbule geçecek.

Güve gibi erişkini kelebek olan zararlılar için oldukça etkin olduğu söylenen bir biyolojik ilaç var. Bacillus Thuringiensis isimli bakteri ile larvalar üzerinde etkili oluyor. Bu ilaç, organik sertifikalı olarak Türkiye'de de temin edilebiliyor.

Geriye zeytin sineği en büyük zararlı olarak kalıyor. Tuzakların yanısıra başka ne yapabiliriz?
Sn.Meyveli Tepe;
Zeytin sineğini Pseudomonas Fluorescens ile pupa döneminde ve Meyvelerin yumurta konulma sırasındada etki ediyor.Bunun ile ilgili yayınları internetten bulabilirsiniz.Sevgiler
(Zeytin sineği çoğunlukla kışı toprağın 2-5 cm derinliğinde pupa halinde geçirir. Erginler hazirandan itibaren topraktan çıkmağa başlar ve yumurta koyma olgunluğuna gelmek için bir süre civardaki tatlı maddelerle beslenirler. Meyvelerin yumurta konulmaya elverişli hale gelmeye başladığı 20 hazirandan sonra meyvelerde ilk yumurtalar görülür. Yumurta meyvenin 0.5-1 mm derinliğine bırakılır. Bir dişi 200-250 yumurta koyabilir. Yazın kuluçka süresi 18 Cde 2 gündür. Bu süre sonbaharda 6-10 güne kadar uzar. Yumurtadan çıkan larva meyve etinde galeriler açarak beslenir. 1,2,3, larva dönemlerini tamamlayarak olgun larva haline gelir. Larva gelişme süresi 15-16 gündür. Olgun larva meyvenin yüzeyine gelir, meyve zarını kemirerek inceltir ve 2-3 mm geri çekilerek pupa olur. Pupa mevsim basında meyve içinde, zarar periyodu sonunda toprakta veya ağaç üzerinde oluşur. Pupa süresi iklimle ilgili olarak 4-12 günden birkaç aya kadar devam edebilir. Egede 4-5; Marmarada 3-4, Güney Anadoluda 2-5, Karadeniz Bölgesinde 3-4 nesil vermektedir. Bir neslin gelişme süresi 30-40 gün kadardır.

Oğuz Alper Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön