View Single Post
Eski 25-03-2009, 18:13   #37
Zeytinci
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Sofralık zeytinimiz nasıl olmalı?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
Kahvaltımızın vazgeçilmezi zeytinimiz artık gözüme düşman gibi görünmeye başladı.
Başlığın amacı insanlarımızı zeytin meyvesinden nefret ettirmek değildi tabi ki. Tersine zeytin alırken onlara doğru yöntemin ne olduğunu belirlemekti.

Görülüyor ki özellikle Salamura zeytinde ve diğerlerinde(sele, yeşil zeytin,çizik vs.) niyet iyi de olsa kötü yetiştirme ve kötü işleme mümkün olabilmekte.

Özet olarak değerli katılımcıların mesajlarından şu sonuçları çıkarabiliriz:

1-Eti, kabuğu ve çekirdeği simsiyah, şişkin olandan uzak dur. Boyalı zeytinlerin hepsi simsiyah aynı renk olur. Kabukta olgunlaşma farklılıkları sebebiyle renk tonları olabilir.

2- Çekirdeği kahve tonları olanını tercih edin. Simsiyah veya Lacivert olmasın.

3- Karışık zeytin olmasın. Birbirinde farklı işlenmiş zeytinler karıştırılmak suretiyle satışa sunulmş olabilir. Şüphe edersen yığın içerisindeki genel görünüşe aykırı renkli olanların tadına bak.

4- Güvendiğiniz, tanıdığınız zararlılarla mücadelede ilaçlamayı ve zamanını bilen, bilinçli yetiştirici ve işleyici kişi ve firmaları tercih ediniz.

5-Koruma amaçlı ambalajlı ürünlerde ürün dayanımı arttırıcı kimyasallar proses gereği kullanılmaktadır. Bu konuda hassasiyetiniz varsa organik sertifikalı **** organik yetiştirildiğine inandığınız bildiğiniz ürünleri tercih ediniz.

6- Tüketeceğiniz kadar alın. Stoklama şartları problem olabilir.

7- Yetiştirme şeklini bildiğiniz (ilaçsız) üreticilerden zeytini alıp kendiniz işleyip güvenle tüketebilirsiniz.

8- Bildiğiniz sofralık çeşitleri alınız.

9- Deneyip beğendiğiniz güvendiğiniz markaları satın alınız.

Not yukarıdaki maddelere katılmayan arkadaşlar görüşlerini belirtsinler lütfen. Özetlemeye çalıştım, sadece.


Düzenleyen Zeytinci : 25-03-2009 saat 21:53
Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön