View Single Post
Eski 31-12-2008, 15:20   #15
kuru.umit
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Vietnam-Hue

Thien Mu Pagodası çok önemli pagodalar arasında. Ama burası da akşamın ışıklarının düştüğü zamana kaldı. Bu arada Pagodanın ne anlama geldiğinden biraz bahsedelim.

Pagoda Budistlerin dinî yapılarına verilen bir ad ve taştan, bazen tuğladan ve çok nadir olarak da tahtadan yapılıyor. Pagodalar, Çin, Japonya ve Hint kültürü alanına giren Güneydoğu Asya'da yaygınlar. Bazen yuvarlak, fakat genellikle dört ya da daha fazla kenarlı bir temel üzerine oturtulan yapı, daralarak yükseliyor. Bir pagodanın kat sayısı 5 ile 13 arasında değişiyor. Bizim Thien Mu Pagodası 7 katlıydı. Üzerlerinde çepeçevre bir saçak bulunan bu katlar Tanrıların gök katlarını temsil ediyor.

Pagodaların din alanındaki önemi Buda'nın kalıntılarının korunduğu yerler olması. Pagodaların asıl kökeni Hintlilerin Stupa adını verdikleri dinî yapılar. Stupalar kral mezarlarının ve kraldan kalanların güven içinde bulunduğu kutsal yerler. Stupalara Seylan'da dagoba adı verilirmiş. XVI. yüzyılda Hindistan'a giden Portekizliler burada gördükleri dagobaların adını değişik telâffuz etmişler ve pagoda demişler ve bu ad zamanla yaygınlık kazanmış olmuş sana Pagoda.

Thien Mu Pagodası içinde halen Budist rahipler var. Bizim gördüğümüz de bir kısım rahip top peşindeydi. Çocuk her yerde çocuk. Bu Pagodanın içinde bir dönem kralın Budizm üzerindeki zulmüne karşı protesto olarak kendi yakan bir rahibin arabası da sergileniyor. Bahçesi gecenin karanlığında bile inanılmaz güzel gözüküyordu, her tarafta güzel güzel bonsailer var.

Arkasından tekne gezisi için tekneye bindik ama ne önemi var ki Parfüm nehrinde hiçbir şey gözükmüyor. Sadece Tekne ile geri döndük diyebiliriz. Sabahleyin tutturdum Parfüm nehrini hiç olmasa sabah görelim diye. Sahilde ejderha başlı tekneler bile çok güzellerdi. Otobüs Hoi An’a doğru şehirden çıkarken bir başka anıt önünde durdu. Bu ölen Fransız askerlerin anısına dikilmiş bir anıt dendi. Anıtın karşısında bir okul var. Burası eskiden Kız ve Erkekler için ayrı ayrı okullar olarak hizmet vermiş. Rehber Ho Chi Minh'in de eğitimini burada aldığını söyledi.

Bu arada şehirde her zamanki hareketlilik başladı. Her zaman ki gibi motor üstünde tüm aile manzaralarını fotoladık.

Otobüs Hai Van Geçidi üzerinden, Danang ve Hoi An’a doğru hareket etti. Programa Lang Co sahilinde deniz molası istedim. Dünkü program rezaletinden sonra hakkımız ama değil mi?

Herkes için 2009 yılının mutluluk, sağlık ve başarı getirmesini istiyorum. Getirmese de bir arkadaşın dediği gibi boş verin; daha 2010 var, 2011 var….

Name:  DSC08507-2.JPG
Views: 2312
Size:  59.9 KB

Name:  DSC08514.JPG
Views: 2147
Size:  59.7 KB

Name:  DSC08523-2.JPG
Views: 2071
Size:  52.0 KB

Name:  DSC08556-1.jpg
Views: 2271
Size:  23.6 KB

Name:  DSC08575-2.JPG
Views: 2278
Size:  61.0 KB

kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön