View Single Post
Eski 31-12-2008, 15:58   #12
kuru.umit
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Vietnam-Hue

Belki de en başından vermeliydim ama bu yazıda telafi ediyorum; Vietnam haritasına baktığınız zaman, Vietnam Kuzeyden Güneye 1600 km boyunca uzanan bir ülke. Yeri geliyor ülkenin doğudan batıya genişliği 40 km’ye kadar düşüyor.

Orta Vietnam doğuda Çin denizine bakan sahilleri ve batıda sık ormanlık alanları tam bir tezatlar bölgesi. Orta Vietnam’da yerleşim çoğunlukla sahil kesimlerinde bulunuyor. Ülkenin en çarpıcı yapısal miraslarından bazıları burada bulunuyor. Hoi An da 16. yüzyıla kadar giden Çin, Japon ve Fransız dönemlerinden kalma evler varken, bir dönem başkent olan Hue Kraliyet Sarayına ve Kral mezarlarına ev sahipliği yapar.

Bugün Vietnam’da en çok Nguyen adına rastlarmışsınız. Lokal rehberin söylediğine ülke nüfusunun %40 kadarında bu ad varmış. Nguyen Hanedanı 1802-1945 yılları arasında hüküm sürmüş bir aile. Kendine ve saraya kimin ucundan kıyısından faydası olmuşsa kendine akraba yapmış ve adını vermiş. Jenerasyonlar genişledikçe de ad yaygınlaşmış. bir imparatorun tebaasını kendine bağlamanın ilginç bir yolu. Ho amcanın bile gerçek isminde Nguyen adı vardı.

Parfüm nehri Hue şehrini ikiye bölüyor. Adı eskiden güzel kokmasından geliyormuş. Kokulu ginseng çiçekleri arasından geçerken, çiçeklerin kokusunu alan nehre bu isim verilmiş ama artık ne geniş, kokulu çiçek tarlaları varmış ne de nehrin güzel kokusu.
Hue Şehrine uçakla gelmemize rağmen kontrol, bavul bekleme derken öğleye yakın, ancak girebildik. Bir de çok gerekliymiş gibi önce yemek ve otele yerleşim demesinler mi, ancak saat 14’ler civarı geziye çıkıldı halbuki gezinin en önemli ayaklarından birisi Orta Vietnam yani Hue ve Hoi An. Program tabii ki zamanında olmadı. Kral Mezarları, Yasak Şehir, Thien Mu Pagoda ve Parfüm nehrinde botla gezi. Her birisi ayrıntı gerektiren yerler.

Hue şehrinde 7 tane kral mezarı var. Hanedanın aslında 13 tane imparatoru olmasına rağmen sadece 7 tanesinin anıt mezarı var. Ama ne mezarlar, Allah insana bu mezarlarda hayatta iken yaşamayı nasip etsin! Mezarların hepsine gitme şansımız yoktu. İki tanesine gittik ama ben hepsini görmeyi çok isterdim, çünkü bunlar birer sanat şaheseri alanlar.

İmparator Minh Mang ailenin 4. imparatoru ama heykelleri, bahçesi, havuzları, bonzaileri ve binaları ile insan rahatlıkla bir gününü burada geçirebilir. Daha sonrasında Tu Duc un mezarına gittik. Aynı heybet ve ihtişam burada da karşımıza çıktı. İmparator Tu Duc akıllı adammış, kendisi bu mezar anıtta yaşamış. Bu mezarlara ulaşım için mutlaka araç kiralamalısınız. Ben tümünü görmek isterdim. Zaten Hue ve Hoi An şehirlerine birer gün asla yeterli değil. Mutlaka bir gün daha lazım.

Name:  untitled.jpg
Views: 2532
Size:  42.2 KB

Name:  DSC08366-1.JPG
Views: 2514
Size:  68.0 KB

Name:  DSC08378-2.JPG
Views: 2433
Size:  60.4 KB

Name:  DSC08379.jpg
Views: 2358
Size:  26.9 KB

Name:  DSC08380-2.JPG
Views: 2033
Size:  44.9 KB

kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön