View Single Post
Eski 25-03-2009, 08:41   #359
kaktüs
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Tariflerden birinde pırasa var. Pırasa soğangillerdendir. Köpekler için uygun yiyecek değiller soğangiller... Toksik etki yapıyorlar.

Bir de köpeği ne kadar besleyeceğinizle ilgili ipucu. Yetişkin normal bir köpekte, köpeğin günlük besinini ayarlamak için küçük bir formül vermek istiyorum. Normal kilodaki bir köpekte günlük vereceğiniz yemek miktarı köpeğin ağırlığının %2-5 arasındadır. Zayıflamasını istediğiniz bir köpeğiniz varsa yiyeceği %2 ye düşürebilir, enerjik köpeklerde %5'e çıkarabilirsiniz. Yavru köpekte ise besin ihtiyacı ağırlığının %10'una kadar çıkabilir. Standart kiloda normal bir köpek için %3 yeterlidir. Örneğin köpeğiniz 30 kilo ise vereceğiniz miktar 900 gr olmalıdır. İki öğüne bölecekseniz de bunu 450 + 450 şeklinde vermelisiniz. (Kuru mamada günlük miktar zaten paketin arkasında yazar, bahsettiğim evde hazırlanan mamalar) 1 ay süreyle gözlemleyip köpeğin kilosuna göre küçük oynamalar yapabilirsiniz. Elinizle köpeğin yan taraflarına dokunduğunuzda kaburga kemiklerini elinizde hissediyorsanız köpeğiniz ideal kilodadır.

Patlıcan, soğan, pırasa, domates kesinlikle verilmemeli. Ispanak ve havuç az miktarda verilmeli. Ispanak vücuttaki demiri azaltiyor, havuçta da şeker olduğu ve ayrıca havuçta bulunan A vitamini fazla alındığında vücutta birikme yapabildiği için bu sebzeleri haftada 1-2 seferden fazla verilmemeli. Diğer tüm sebzeler serbest.

Dengeli beslenmedeki besin öğeleri değerlerine gelirsek: 900 gramlık bir günlük yiyeceğimiz var dedik. Mantık olarak 1/3 et 1/3 sebze ve 1/3 tahıl ve ek maddeler katılıyor. Yani 300-300-300 şeklinde. Tahıllar pişmiş, sebzeler az pişmiş olmalı ki köpeğin kullanabilmesi maksimum olsun. Bunlar kabataslak oranlar tabii ki fikir vermesi açısından.

Zaman zaman yiyeceğe pekmez, zeytinyağı, elma sirkesi gibi ilaveler katılabilir. Özellikle zeytinyağı tüyleri güzelleştiriyor. Zaman zaman balıkyağı, E ve B vitamini hapları veya bunları içeren multivitamin hapları ve benim önerim özellikle kalça çıkıklığına yatkın iri ırklarda glukozamin eklentisi verilebilir.

Ha bir de öneri, et + sebze + pirinçle yapacağınız karışıma ekleyeceğiniz sebzeler her seferinde 2 çeşitten fazla olmasın.

Zor gibi görünüyor ama el alışkanlığı ile gidiyor. Ben bir süre ev yemeği verdim ama yoğun koşuşturmacada hazırlayamadığım için çoğu zaman kuru mamayı tercih ediyorum.

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön