View Single Post
Eski 24-03-2009, 19:56   #13
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
soğanları sökmeden bırakmak

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Sn kgursan, ben de aynı soruyu biraz daha farklı düşünmüştüm.

Çiçek soğanları; olumsuz iklim koşullarından korumak, çoğaltmak ve mevsimsel bitkiler olduğu için diğer bitkilere yer açmak vb. nedenlerden sökülüyor sanırım, değil mi? Ben saksılarda olan soğanlarımı (lale dahil) sökmeyip onları evin içinde uygun bir ortamda saklasam, soğanların kalitesinde bir düşme olur mu? Daha doğrusu böyle bir işlem doğru olur mu?

Neden böyle birşey yapmak gereğini duyduğumu sorarsanız, soğanlı bitkilerde henüz çok acemiyim ve toprakta bırakma işlemi bana biraz daha garanti gibi gözüküyor
Bazı soğan türleri (Nergis, Lilium, Lale, sümbül, gladiol vb.) sökülmeden yerinde kalabilir. Bu durum biraz bölgeye göre de değişir.

Yerinde bırakmanın iyi tarafı şu; Bitki kendisini doğal ortama göre ayarlıyor. (Tabi ekstrem iklim koşulları olmazsa) çiçekten sonra dinleniyor, Yağışlar başlayınca köklerini veriyor ve yavruları ile birlikte zamanı gelince gücü olanlar(yeterli irilikte olanlar) çiçeklerini tekrar veriyor. Çok kalabalık olunca 2-3 yılda bir sökülüp dağıtılması gerekiyor.

Kötü tarafı şu: Tabi toprak işlenemeyince sıkışık toprakta kaliteleri düşüyor,küçülüyorlar. İklim uygun değilse kışın donan toprakta zarar görebiliyorlar. Dinlenme zamanlarında (yapraksız dönemde) yerleri kaybolabiliyor, üzerleri çiğnenebiliyor. Üzerlerine başka bitkiler dikme şansı da olmuyor.

Tabi bu durum bahçedeki koşullarda geçerli, saksılarda durum farklı. Öncelikle çok dar bir kap içinde olmaları ve saksi içinde (Ev içinde) toprak çok kuru kalabiliyor ve dinlenmeleri için gerekli doğal sıcaklık sekanslarını (sıcak- serin-soğuk ) ev içinde yaşayamıyorlar ve daha çabuk bozuluyorlar. Saksıda muhafazada laleler için ana soğan ölmüş bir çok yavru olmuştur. Hepsi çimlenince gerekli ışığı alamayan yavrular gelişemiyorlar.


Düzenleyen kgursan : 24-03-2009 saat 19:58 Neden: paragraf hatası
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön