View Single Post
Eski 24-03-2009, 11:20   #352
kaktüs
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Bir mesaj da parazitler için atmak istiyorum. Bir iç parazitler bir de dış parazitler önemli. Özellikle de iç parazitler.

Genel yapılan uygulama 3 ayda bir hap ya da enjeksiyon ile yapılır. (Paratak - Drontal ya da başka bir ilaç farketmez.) Bunlar barsak parazitleri için yapılırlar. Bu parazitlerin dışkıdaki yumurtalarının insana geçme riski olduğu için bu uygulamanın ihmal edilmemesi gerekir. Ancak ben size bu uygulamayı 45 günde bir yapmanızı öneririm çocuklarınız olduğu için. Çünkü;

Barsaktaki parazitin döngüsü 45 gündür. Yani yumurtadan çıkma, larva olma, ergin olma, yumurtlama. Parazit hapları sadece ergin olmuş parazitlerin dökülmelerini sağlarlar. Larva ve yumurtalara etkisizdir. Bu nedenle alındığı an sadece vücutta bulunan ergin parazitleri döker. Ancak eğer bu uygulamayı 45 günde bir yaparsanız o zaman bir önceki uygulamada dökülmeyen larvaların yetişkin hallerini de bulur ve yok edersiniz böylece yumurtlayacak seviyeye gelemezler. Belki biraz korkutucu ve riskli gibi gelse de köpekten insana parazit bulaşma riski, sebzelerin yıkanmadan yenmesinden geçecek parazitler kadar. Eğer bahsettiğim uygulama aksatılmadan yapılırsa ne çocuklarınız için ne sizin için hiçbir risk yok.

Diğer bir parazit de pire ve keneler. Keneler bildiğiniz üzere hastalık yapıcı etmeni olan hayvanlar. Köpekte Lyme denen bir hastalığa neden olabiliyorlar ve öldürücü başka hastalıklar da... Enseden damlatacağınız Frontline ve Paratak gibi ilaçlar bunları köpeğinizden 1 ay uzak tutacak. Birisinin kenelere birisinin pirelere etken maddesi daha çok. O nedenle ben bir ay birini bir ay diğerini damlatıyorum. Çünkü asıl etkisi 1 ay olsa da 2. aya kadar azalarak da olsa etkisi var. Kene tasmalarına göre daha avantajlı çünkü tasmalar ıslandığında bozuluyorlar. Oysa damlalarda damla yapılan yeri 24 saat ıslatmayın ondan sonra yıkasanız da köpeğiniz denize vs girse de etkisini yitirmiyor. Çünkü ilaç emilip köpeğin derisinin altındaki yağ tabakasına yerleşiyor. Parazitler köpeği ısırdığı anda ilaçtan etkilenip ölüyorlar. Kaçırıcı etkisi yok.

Yeri gelmişken söyleyeyim. Sizlere kolaylıkla kullanabileceğiniz bir sivrisinek kaçırtıcısını tarif etmek isterim. Lavanta yağından birkaç damlayı suya damlatarak hazırlayacağınız karışımı fısfıs şeklinde hem sizin hem de köpeğiniz için rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Sevimsiz bir konu olsa da riskleri ve ne yapılabileceğini bilmek, bilmemekten daha önemlidir diye düşündüm. Aklıma gelenler şimdilik bu kadar.

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön