View Single Post
Eski 24-03-2009, 09:46   #349
kaktüs
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Sn. kaju ben genellikle o aydaki maddi durumuma göre mama değiştiriyorum... Benim köpek yetişkin olduğu için eskisi kadar hassas davranmadığımı itiraf etmeliyim. Yavruyken genellikle pro-plan, eukabana ve hills ile büyütmüştüm. Onların "large-breed puppy" yani iri ırk yavrular için olanıyla.

Mama tavsiye etmekten çok hoşlanmıyorum açıkçası, yanlış anlaşılmalar da olabildiği gibi köpekten köpeğe değişik reaksiyonlar da verebiliyor. Ben de yeri geldiğinde acana ve eagle pack de kullandım. Ben genellikle mamalardaki proteinleri değiştirmek adına mama değiştiriyorum. Pek çok veteriner hekim belki tavsiye etmiyordur ama ben yapıyorum. Acana'nın somonlusu, bir başka mamanın ördeklisini falan da kullandım. Mevcut mamam tam bitmeden ikinci paketi alıyorum ve yeni mamaya aşamalı geçiyorum. Önceleri 1/3 yeni mama sonra %50 ve sonrasında tam geçiş şeklinde. Mama sorunlu değilse ishal problemi yaşamıyorum.

Süt ürünleri evet köpeklerde zararlı olabiliyor ancak... Köpeğe zararlı olan "laktoz" yani süt şekeri. Laktozu sindirecek enzimleri yok. Laktoz inek sütünde var. Yavru köpeği keçi sütüyle besleyebilirsiniz mesela ) Ki annesinin sütüne en yakın olan süttür. (Yeni doğmuş bir yavruyu keçi sütüyle büyüten bir arkadaşım var.) Özellikle inek sütünde bu problem görülüyor ancak yoğurdun başka bir durumu var.

Yoğurt bildiğiniz gibi mayalı süt. Süt şekerinin yani laktozun, bu mayanın etkisi ile laktik hale gelmesi ile yoğurt oluşuyor. Yani bir bakıma pıhtılaşmış süt oluyor kendisi. Laktoz intoleransı sebebiyle süt tüketiminde meydana gelecek sorunlar yoğurtta olmuyor çünkü yoğurtta B-galaktosidaz enzimi diye bir enzim bulunuyor ve B-galaktosidaz, laktozun sindirimine katkısı oluyor. Köpeğinize yağsız yoğurt vermenizde bir sakınca yok. Bir de kaymağını vermezseniz ve de verilecek miktarlarını abartmazsanız, yoğurdu rahatlıkla kalsiyum kaynağı olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca içerdiği yararlı bakteriler ile güzel bir sindirim düzenleyicidir. Benim köpeğimin sıklıkla barsak dengesi bozuluyor özellikle mevsim geçişlerinde. Probiyotik yoğurtlar denedim sonuç olumlu (sade olanlarından) Yoğurtlu lapa ishale birebir

Bu arada ekmek verilmesinden bahsedilmiş. Ekmeği de çok önermeyeceğim. Onun içerdiği hamur mayası da sindirilmesi zor bir maya köpekler için. Allerji veya midede şişkinliklere sebep olabiliyor. Bu şişkinlik halinin kötü sonuçlar doğurması olası.

Köpeklerde karbonhidrat kaynağı olarak ben "pirinç" tercih ediyorum. İzole edilmesi ve sindirilmesi daha kolay. Kırık pirinç diye satılan ucuz pirinçlerin tavuk veya etle haşlanması ile elde edilen yiyeceklerden yararlanabilir ev yemeği yapanlar. Ben sokak köpeklerine bile böyle mamalar hazırlıyorum. Tabii onlarınkinde pirinci bol et oranı az oluyor ama en azından karınları doyuyor.

Ve evet kaju haklısınız. Tuz köpek için zararlı. Tuzlu şeylerden mümkün olduğunca uzak durmalı. Köpekler bizim gibi terlemez ve tuzu atamazlar. Vücutta fazla tuz birikir ve zararları çok. Ama ev yemeği hazırlanıyorsa az miktar bir tuz da yiyeceğe atılmalı çünkü az miktarda ihtiyaçları da var.

Bir de şimdi aklıma geldi kesinlikle uzak durulması gereken bir şey kakao ve çikolata. İçerdiği theobromin maddesi köpekler için öldürücü. Öldürücülük etkisi bitter çikolatadan beyaz çikolataya doğru azalıyor. Köpeğin büyüklüğü ve yediği çikolata miktarına göre toksik etki değişse de köpekleri uzak tutmakta fayda var. Küçük çocukların köpeğe çikolata vermelerine izin verilmemeli.

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön