View Single Post
Eski 23-03-2009, 22:33   #78
grampus
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-03-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 5
katırbaşı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fukara Mesajı Göster
herkese merhabalar. ben de nar dikme heveslisiydim.( özellikle hicaz narı ) bu kadar övülen dikimi yaygınlaştırılmaya çalışılan hicaz narı görene kadar.Daha dogrusu tadına bakana kadar.Öncelikle nerde yaşadıgımı ve bölgemizde yetişen narı yazayım.İskenderunda yaşıyorum ve burada yetiştirdigimiz nar yerel adı '' lifani'' lefan diye de biliniyor.Kırakhanın delibekir köyünde yetişen '' karamehmet'' narının benzeri.Nar iyi bakım yapıldıgında çok iri oluyor ve meyveride iri ve aroması da harika.Tabi bizim gözümüz ve damak dadımız bu nara alışınca hicaz narı çok yavan göründü.Geçen hal de şu yetiştirmek istedigi
miz nara bir bakayım dedim . Nar orta büyüklükte buna itirazım yok meyvesinin renginede yok. ama tad olarak ve meyve iriligi kesinlikle bizim narla yarışamaz.Benim için hayal kırıklıgı oldu dikmeyi bu kadar istedigim narın böyle olması beni üzdü maalesef yerel çeşidimizinde fidanla üretimi yok olsa bizim nardan dikmek istiyorum..Arkadaşlar belki şunu diyebilirsiniz biz sofralık nar yetiştirmiyoruz sanayilik yani sıkmalık için nar yetiştiriyoruz. Ama şunu da yazayım büyük ihtimalle kurulan bahçelerin hepsi sanayiliktir 3 4 yıl sonra bunlar pazara ineçek o zamanda fabrikalar ve onlara mal taşıyan tüccarlar istedikleri fiyattan malınızı alacaklar isterseniz vermeyin alternatif bahçeler çok olacak.İşte o zaman bizim yerel sofralık narların degeri anlaşılacak.Tabi ben bizim burası için konuşuyorum.Bizim burda hicaz narına bakmazlar.Bir örnek vereyim arkadaşım yazın bir bahçe kapatıyor yani satmak için meyvesini agaçta satın alıyor.Nar hicaz narı. Arkadaşım diyor ki '' narı hal e götürdüm bir yanda bizim katırbaşı veya lifani nam i diger delibekir in narı bir yanda da bizim hicaz narı . Bizim yerel nar 1,5 ytl ye kapış kapış giderken bizim hicaz narı 1 ytl ye üç günde bir kasa satılıyor '' diyor. Eger hicaz narının tadı yedigim gibiyse ekşiside yapılmaz çünkü tadıda yani kötü demeyim bizimki gibi de degil.
Arkadaşlar yaşadıgım hayal kırıklıgını yazmak istedim.Amaçım narı kötülemek ve bu narı dikeçek arkadaşlarıda yetiştirme heveslerini ortadan kaldırmak degildir.
Eminim herkes kendince bir araştırma yapmıştır.
herkese iyi günler.
katırbaşı nar hangi cins oluyor bilen var mı?

grampus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön