View Single Post
Eski 22-03-2009, 03:21   #18
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Alıntı:
Bir tarihte siyah zeytin yapmak istemiştim, aldığım yer bana beş kilo zeytini hazırlayıp verdi, tuzunu da kattı, ağzı kapalı olarak kalsın her gün gidip gelip yuvarla bidonu dedi.

Aradan aylar geçmesine rağmen benim zeytinim yenecek kıvama gelmedi bir türlü, bir yıl sonra hâlâ tatlanmadığını gördüğümden atmak zorunda kaldım.
Sevgili adalet abla, ve sevgili arkadaşlar, yukarıdaki mesajları okudum, önce adalet abla'nın mesajına cevap vereyim, almış olduğun zeytin hazırlanış itibarı ile gayet normal, en güzel hazırlanış şekli diyebilirim, gayet doğal içinde hiç bir madde yok, tabi sadece hazırlanış itibari ile diyorum, yetiştirirken nasıl yetiştirdiğini bilmem birde orasını sormak lazım, orası ayrı bir konu.

Bir kere zeytini kısa sürede tatlandırmak istiyorsan mutlaka Laktik Asit kullanmak zorundasın, bunu kullanmak istemiyorsan, zeytinin olgunluk süresi 7-9 aydır, daha kısa sürede olgunlaştırmak istiyorsan ısı derecesini 20 derecede tutman gerekir. ( sele zeytinler bunun dışındadır)

Bunun dışın da yetiştiricilik çok önemlidir, yetiştirirken nasıl yetiştirdiği çok önemlidir, bilhassa günümüzde ticari olarak yapanlar ziraii ilaç kullanmıyorum diyorsa, ve o zeytin de hiç bir kurt hiç bir vuruk yoksa, diyen yalan söylüyordur. Çünkü bu mümkün değil. (Organik tarımı dışarıda tutuyorum)

İkinci bir şey ben öyle yetiştiriciler biliyorum ki, zeytin sineğine vurdurmamak için haftada bir ilaç atıyor, neden ürünü vuruk olmasın diye, alıcı kişi bakıyor ooo zeytinler çok güzel hiç vuruk yok, hiç kurtlu yok deyip onu alıyor. Aslında burada tüketici bilinçsiz, kendi kendine biraz sorgulasa doğrusunu bulacak. Aslında içinde bir tane iki tane kurtlu çıkarsa sevinin, bilinki bu üründe fazla zirai ilaç kullanılmamış, veya atılmamış.

Nasıl oluyorda günümüzde bu kadar zirai ilaçla mücadele varken bu kadar temiz ürün çıkarabiliyor diye düşünmesi lazım.

Bazı bilinçli üreticilerimiz var, Haşereyi zararlıyı takip ederek zamanın da önlem alarak zamanında ilaçlama yaparak ürününde zirai ilaç kalmayacak derecede veya hiç yok derecede yetiştirebiliyor, bu yetiştiricinin bilinçli bir yetiştiricilik yapması ile ilgilidir.

Şimdi size sorarım türkiyenin en büyük zeytin pazarlıyan güvenilir firmasından zeytin alıyorsunuz, yahu bu zeytini bu toplum üretiyor o sadece salamuraya koyuyor ve pazarlıyor, bu aşamalardan geçerken de hangi maddeleri kullandığı ayrı birde yetiştiricinin nasıl yetiştirdiği asıl önemli olan o. Onu biliyormusunuz, satan firmaya güvenerek alıyorsunuz, firma bunun denetimini yapmıyorki, kim ne kadar ilaç attı, ne kadar ilaç kalıntısı var denetimini yapan yok ki, onun için önemli olan kurtlu, vuruk, yumuşak olmasın.

Bazen bizler gibi kendi yiyeceği zeytini üretenler, kendi yiyeceği olduğu için çok dikkat etsede, kendim yiyeceğim diye mümkün olduğu kadar zirai ilaç kullanmaktan kaçınsada, ne kadar dikkat etsede, ne kadar doğruları söylesede pirim yapmıyor, Bir düşünün insan kendi yiyeceği yemeğe zehir koyarmı? Kendini ve çoluğunu çocuğunu zehirlermi?

Ben yine sizlere bir doğru daha söyliyeyim, en güveneceğiniz kişi kendi yiyeceği zeytini üreten kişidir. zirai ilaç kalıntısı varsa bile çok azdır veya zamanın da attığı için kalmamıştır.

Doğruyu söyleyen dokuzuncu köyden de kovulur misali ben de kovulmadan gideyim.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön