View Single Post
Eski 21-03-2009, 20:57   #13
polatuz
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Bir fotoğrafın bize gösterdiği görüntüde pek çok unsur vardır. Form, ışık, atmosfer, renk gibi öğeler bir fotoğrafta bulunan nesnelere bakarken algılarımızı etkiler. İyi bir fotoğrafta, çeken kişinin bize aktarmak istediği algıları destekleyen tüm unsurların vurgulanması, algılamamızı zorlaştıran, dikkatimizi dağıtacak unsurların ise mümkün olduğunca dışarda tutulması beklenir. Renk de algılarımız içinde çok baskın bir unsurdur ve çoğu zaman asıl vurgulanmak istenen şeyin görülmesini zorlaştıran hatta engelleyen bir unsur haline gelir.

Bir nesnenin, hadi diyelim bir orkide çiçeğinin formunu, o hayranlık veren kıvrımları fotoğraflamak istiyorsak, fotoğraftaki renk bize yardımcı olmaz. Tersine o formları algılamamızı engelleyen, dikkatimizi dağıtan bir unsur haline gelir. Bunu kendimiz de basit bir biçimde deneyebiliriz. İnternette bolca bulunan güzel bir çiçek resmini alıp resim işleme programlarından biriyle siyah beyaz hale çevirince, daha önce dikkatimizi çekmeyen formların nasıl çarpıcı hale geldiğini görebiliriz.

İnternetten kısa sürede bulabildiğim iki orkide çiçeğiyle örnekleme yapmaya çalıştım.

Siyah beyaz fotoğraf, bir sanat, tarihin kaydedilmesi, belgeselcilik veya ifade biçimi olarak pek çok fotoğrafçı için vazgeçilmez değerde, ölümsüz bir tekniktir.

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen polatuz : 21-03-2009 saat 21:21 Neden: fotoğraf ekleme
polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön