View Single Post
Eski 21-03-2009, 14:04   #23
nevsune
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Saksıcıları kimse küçümsemesin, güç bizde
Endemikler tanıtılacaksa ve sevdirilecekse bu biz amatörler sayesinde olacak.
Buna aynen katılıyorum. Zaten balkoncuların ve bahçecilerin oluşturduğu bu kadar çok bitkiseverin bu forumda buluşmasının bir nedeni var ki, o da bitki sevmenin yanısıra yetiştirme ile ilgili doğru koşulları bulabilmek. Her bitkisever ilk aşamada her gördüğünü yetiştirmek ister ama zamanla deneyimleri, araştırmaları ve bilgi paylaşımları sonucunda doğruyu bulur.

Yetiştirdiğim bir bitkinin özel toprak ihtiyacını karşılamak amacıyla, kar kıyamet bir günde 120 km.yi dolmuş ve otobüslerle katedip 7 saat sonunda evime bitap bir halde geri dönmüştüm. Bu forumda herkesin buna benzer anlatacağı nice öyküleri vardır. Hiçbir zorunluluk yokken sadece bir yeşilliği yetiştirebilme çabası adına. Bu bir amatörün olumlu anlamda hevesi ve aynı zamanda sorumluluğudur. Bu yüzden amatör ruhun yeri asla doldurulamaz.

Endemik bitkiler için elbette uzmanlar uğraşmak zorunda. Birkaç gündür "sevgi çiçeği" için kim ne çalışma yapmış araştırıp duruyorum. Ne kadar az bilgi var bilseniz. Ulaşabildiğim tek tük bilgilerden biri Gazi Üniversitesindeki bir tez çalışmasıydı. Onda da çalışmada kullanılan ve bazı işlemlerden geçirilen 250 tohumdan yalnızca 1 tanesinin çimlendirilebildiği sonucu vardı. Yani bilim de doğrusunu bulana kadar genellikle kurbanlar vermek zorunda kalır.

Bilim görevini yapacak ama kendi bölgelerimizdeki endemik bitkileri, bilgiler ışığında doğru koşullarda yetiştirmek ve yaymak sorumluluğu bizlere de düşer.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön