View Single Post
Eski 19-03-2009, 17:07   #13
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Solucanlar hakkında

Toprakta delikler açarak havalanmasını sağlayan ve yediği toprağı gübre olarak tekrar toprağa veren solucanlar, kullanılan kimyasal gübreler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Özellikle organik tarımla uğraşan çiftçilerin can dostu olarak nitelendirilen solucanlar, toprak verimliliğinin en önemli göstergesi olarak kabul ediliyor. Sitede yer alan bilgilere göre solucanlar toprağı yiyor ve sindirerek yedikleri topraktan daha mineralli olarak tekrar toprağa veriyor. Her solucan 24 saat içinde kendi ağırlığı kadar toprağı yiyip sindirirken, yerin 2 metre altına kadar açtıkları deliklerde hem toprağın

hava almasına hem de suyun daha aşağı tabakalara inebilmesine yardımcı oluyor. Sert toprak katmanlarını oyarak yumuşatan solucanların ölen vücutları ise toprak için dekar başına 112 kilogramdan daha fazla azot sağlıyor. Kış aylarında toprağın donmasıyla faaliyetlerine ara veren solucanlar soğuktan etkilenmemek için daha aşağı katmanlara gidiyor.

Sitede ayrıca organik tarımla uğraşan çiftçiler için son derece önemli bir işleve sahip olan solucanların kullanılan kimyasal gübreler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı bildiriliyor. DDT, toksopen, kireç, sülfür, merkürik klorür gibi arsenata yol açan kimyasalların solucanlara zarar verdiği ifade edilirken, toprağa yapılacak organik takviyelerin hem solucanların sayısını artıracağı hem de büyümelerini sağlayacağı dile getiriliyor.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön