View Single Post
Eski 19-03-2009, 16:59   #10
Müjgan
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Sn.Müjgan

ben farklı düşünüyorum.Belirttiğiniz bölgedeki sayıları kendi nesillerini devam ettirecek sayıda.

Oysa bu tohumlarla gerek evde gerek bahçede gerekse Derya arkadaşın köyünde deneme yapmakta fayda var.

En iyi korumanın;
bu bitkiyi sadece bulunduğu yerde değil, adapte olabileceği başka yerlerde de yetiştirmek-çoğaltmak olduğunu düşünüyorum.

Sayın Denizakvaryumu
Evlerde değişik tohumlar ve çelikler alıp denediğimiz çoğu bitki, gerçekten heba oluyor. Ya o işi beceremeyişimizden, ya ortam, ışık, toprak vs.nin uygun olmayışından... Bazen bozuk ruh hallerimizden bile etkilenip soluyorlar, büyümüyorlar.
Ben En iyi korumanın; bitkileri sadece bulunduğu yerde değil, adapte olabileceği başka yerlerde de yetiştirmek-çoğaltmak olduğunu değil; bitkileri en iyi, yaşadığı doğal ortamlarında korumak, büyümesine ve üremesine destek olmak gerektiğini düşünüyorum.
Zaten en ekonomik olanı da bu. Diğer deneysel ortamlar risk ve masrafı artırıyor.
Armut, elma, şeftali ya da adını sayacağımız yüzlerce meyve ve çiçek kendi ortamlarının dışında üretilebilir, denemeler yapılabilir. Ama Sevgi çiçeği gibi yaşamsal krizde olan türler, daha bilimsel bir ortamda, uzmanların çalışmaları ile başka ortamlarda kültüre alınabilirler. Bunda bir sakınca yok. Ama forumda endemik bitkilerin tohumlarının hobi hevesiyle elden ele geçmesi beni üzüyor.
Belki abartıyorum ama son TK toplantısında Güvenç Mamıkoğlu'nun bize verdiği Gingko biloba tohumlarını, 3 ay önce diktiğim saksıda kaç kez rahatsız etmişimdir. Neden hala görünmediler diye
Onlar endemik olmadıkları halde gözlerinin içine bakıp durdum, şimdi nihayet toprağın üstüne çıkmayı başardılar da, içim biraz rahat etti. Azcık daha palazlandıklarında ikisini de herbaryum'a teslim edeceğim. Fakültedeki seralarda daha uygun ortamda dururlar diye...

Yine konumuza dönersek; elimize geçen tohumları, en azından filizlendiklerinde Vildan'ın da dediği gibi, vatana iadesi sağlanırsa, ağaçlar net üyelerine yakışır, yaraşır bir tavır olacağını düşünüyorum.
Bitkiler kârdayken, bizim kârımız da Gölbaşı'na gezmeye gitmek olurdu...

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön