View Single Post
Eski 15-03-2009, 11:59   #1
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Yeşil mercimekli bulgur pilavı


agaclar.net
dostlarımızdan Buket Aknar'ın Mücendra Pilavı (Kıbrıs) tarifini (Mücendra Pilavı (Kıbrıs)) okuyunca aklıma yeşil mercimekli bulgurlu pilavı geldi.

Evet ya, şöyle kış geçmeden bir tencere dolusu yapmak lazım.
Gerçi bu pilav yaz günlerinde de yeşil soğanı tuza bandırarak, adam başı birer kulplu tas ayranla yer sofrasında ortaya konularak ailede kim varsa kapış kapış yenilebilir. Elbet, 'valla ben başkasının kaşık daldırdığı yemeği yemem!..' prensibinde iseniz lafim yok. Ama, bu gün hâlâ pek çok yörede düğün yemekleri hep birlikte kapış kapış yenir.

Biz çocukluğumuzda düğün yemeğine kendi tahta kaşıklarımızla giderdik. İnanılmaz bir şenlikle yenirdi. Yaramazlık yapan çocukların kafalarına ellerindeki tahta kaşıkları vuranlar olurdu... 15-20 kişinin çevresine oturabileceği yer sofralarıydı bunlar. Sofra çevresi daha çok adam alsın diye herkes yan olarak bağdaş kurardı. Yani sadece sağ diz sofra örtüsü altında kalırdı. Bu durumda sol el arkada kaldığı için çalışmazdı, sadece kaşık tutan sağ el çalışırdı. Solaklar için hiç de iyi bir durum değildi bu.
O zamanlar bereket mi vardı ne?.. Yemeğin biri biter, diğeri getirilirdi.

Bakın işte yeşil mercimekli bulgurlu pilav derken nerden nereye geldik. Evet en iyisi ben reçeteyi vereyim:

Malzemeler:
* 3/4 çay bardağı zeytinyağı -ayçiçekyağı da olabilir. ben ikisini karıştırarak kullanıyorum-
* 1 adet kırmızı biber küçücük kareler halinde doğranmış... (Pilavın içinde size kırmızı kırmızı gülümsesin...)
* 1 adet domates
* 2 adet kuru soğan, yemeklik doğranmış (varsa iki yeşil soğanın sadece yapraklarını incecik doğrayıp bir kenara ayırın. Varsın onlar da kırmızı biberlerin yanında size yeşil yeşil gülümsesinler)
* 3-4 adet varsa kurutulmuş sivri biber (Acısının pilava geçmesini isteyenler içlerini açabilir...)
* 1/2 yemek kaşığı domates salçası
* 1 adet domates (Şu güzelim kabuğunu soymayın yahu.) Küp küp doğrayın. (Ben sera işi kullanmam derseniz, salçayı azıcık artırın e mi?)
* 1 su bardağı pilavlık bulgur (iri)
* 1 su bardağı yeşil mercimek
* 2 su bardağı mercimeğin sıcak suyu
* Tuz, karabiber, pul biber
*Bu malzemeye tavla zarından irice doğradığınız patlıcan da ekleyebilirsiniz. (pişen yemeğe ekleyinceye kadar elbette tuzlu suda bekletmeyi unutmayacaksınız)

Önemli ara bilgi:
Bazıları bu pilavı yaparken tereyağı, soğan, bulgur, yeşil mercimek ve tuzdan başka malzeme kullanmaz... Bu da harika olur...

Evet şimdi işimize bakalım:

- Yeşil mercimeğin üzerini 3-4 parmak geçecek şekilde su koyun. Yarım saat -mercimekler yumuşayıncaya- kadar orta ateşte pişsin. Mercimeği süzün. Suyu siyah miyahtır ama onu sakın dökmeyin bir kenarda sıcak olarak tutun.

- Ayrı bir tencerede önce biberleri şöyle bir çevirin, hemen soğanları ekleyin. Beş on dakika karıştırarak bir güzel halledin işte. Varsın azıcık diri kalsınlar. Hem böylesi daha iyidir. Yerken dişimize gelir.
(Bazı yemek kitaplarında soğanları, 'altın sarısı' oluncaya kadar kavurun diye yazar. Adamın içini bir hoş eden nasıl da zengin bir anlatımdır bu.)
Altın sarısıymış..
Peh!..
(Siz siz olun, kavrulmakta olan soğanınızın altın rengini almasını boşu boşuna beklemeyin... Yoksa kömür karası bir soğanla karşı karşıya kalır hayal kırıklığına uğrarsınız...)

Evet, devam ediyoruz efendim:
Yarım kaşık domates salçamızı kavrulmuş olan soğan ve kırmızı biberlerin üzerine ekleyip kokusu, değil mutfağınızın içine, apartman boşluğuna yayılıncaya kadar bir güzel çevirin. Sonra domatesleri üzerlerine boca edin. Dikkat edin o anda, 'coss!..' diye bir ses çıkacaktır. Bu seste bile bir zevk vardır. Belki biraz sadistçedir ama hoş bir duygudur bu...

Hemen bulguru ekleyin. Şöyle bir çevirin. Tencere içindeki diğer malzemelerle yabancılıkları gitsin, güzelce halleşsinler, birbirlerine alışsınlar... Süzülmüş olan mercimekleri de ekleyin. Kuru biberleri koymayı unutmayın. Şöyle bir karıştırın. İki bardak sıcak mercimek suyunu, tuzu ekleyin. (Bu arada yedekte sıcak su hazır olsun. Ola ki su eklemek gerekir)

Kapağı azıcık aralık olarak, kısık ateşte 20 Dakika kadar pişirmeye bırakın. Suyunu çekmeye başlayınca yeşil soğanları, karabiberi, pul biberi üzerine serpin, kapağını aynen kapatın... Pilav suyunu iyice çekince üzerine kağıt havlu örtün, kapağını tekrar kapatın. Elleşmeyin, en az on dakika dinlensin gari!..

Şimdi yanında yeşil soğan, kulplu bir tas ayranla kapış kapış yenmez mi bu pilav?..
Afiyet olsun

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön