View Single Post
Eski 14-03-2009, 18:02   #16
k0900
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Bordo bulamacının dona karşı faydasını göremezsiniz.

Faydasını meyvecilille ilgili bir toplantıda :

Ereğli İlçe Tarım Müdürü Özkan Özgüven ,Bordo Bulamacı (BB)’nın çok sayıda fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılabilen bir tarım ilacı olduğunu söyleyerek şu bilgileri verdi: “Özellikle sonbahar (yaprakların ¾’ü ya da tamamı döküldüğünde %2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan önce %1 dozda) meyve ağaçlarına Bordo Bulamacı uygulandığında; ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa (yaprak delen, yaprak leke hastalıkları, monilya, bakteriyel kanser, mildiyo, kara leke,) karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır. Sonbahar ve ilkbaharda Bordo Bulamacı kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarda mücadelede tam başarıya ulaşmak mümkün değildir.” olarak anlatıldı.

Dona karşı (meyve çiçeklerinin ilkbahar geç donundan zarar görmemesi için) kullanılan çeşitli uygulamalardan bazıları şunlar:


Düşük Sıcaklık Zararından Korunma Yöntemleri

Meyve üreticileri düşük sıcaklık zararlarından korunmak için birçok metot kullanmaktadırlar. Bu metotlar aktif ve pasif koruma metotları olarak sınıflandırılabilir (Thalheimer, 2004; Yalçın, 2008).



Pasif koruma yöntemleri



a. Yer seçimi: bahçe tesis edilecek bölgenin don riskleri araştırılmalı,



yetiştiriciliğin kritik dönemi olan çiçeklenme tarihinde don görülmesi riski incelenmelidir. Bahçe kurulacak parselin eğimli bir arazi olması dalgalı hava akımına neden olacağından don şiddeti azalacaktır. Nehir, göl vb. büyük su birikintilerine yakın bölgelerde don riski daha azdır.



b. Dayanıklı çeşit seçimi: Çeşitler arasında dona dayanım, çiçeklenme tarihleri gibi özellikleri yönüyle farklılıklar görülebilmektedir. İlkbahar geç donlarından etkilenme oranını azaltmak adına dayanıklı ve daha geç çiçeklenen çeşitler tercih edilebilir.



c. Ağaç ve bahçe yönetimi: Don tabanı olabilecek bölgelerde ağaçları biraz daha yüksekten taçlandırmak, radyasyon donu etkisini azda olsa azaltacaktır. Ağaçların sürekli sağlıklı bulundurulması, bazı gübreleme teknikleri dona mukavemeti artıracaktır. Bahçe yüzeyinin koyu renkli malzemelerle kapatılması ile ısı dalgalarının yüksek oranda absorbe edilmesi sağlanarak don şiddeti azaltılabilir.



Aktif koruma yöntemleri



a. Atmosfere giden radyasyonun engellenmesi: Havaya su buharı püskürterek yapay bulut (sis) oluşturulması atmosfere giden radyasyonu engelleyerek don şiddetini azaltır. Benzer şekilde duman oluşturan aletler, sap, saman, lastik yakma gibi uygulamalar bahçe üzerinde yapay bulut oluşturarak radyasyon kaybını engellemektedir.



b. Bahçe havasının karıştırılması: Düşük sıcaklık soğuk hava tabakası ile ilişkilidir. Normal günlerde yükseklik ile sıcaklık azalırken; donlu günlerde, soğuk hava tabakası altta konumladığı için yükseklik ile sıcaklık artar. Bahçe havasının rüzgar makineleri, pervaneler, atomizörlü ilaçlama makineleri gibi hava akımı oluşturacak etkilerle karıştırılması don zararını azaltabilir.



c. Direk bitkilerin ve bahçenin ısıtılması: bahçe sobaları ile yapılan bu sistemin ticari büyük bahçelerde kullanılması kolay değildir.



d. Su uygulaması: Su donarken ortama ısı verir. 1 g suyun donmasıyla yaklaşık 80 kalorilik ısı açığa çıkar. Suyun bu özelliğinden faydalanmak için bitki yüzeyinde ince bir su tabakası oluşturup bu tabakanın donması sağlanarak bitki sıcaklığının donma noktasına inmesi engellenebilir. Bu yöntemde su tabakasının sürekliliği gereklidir. Sıcaklık 0 °C´ye düştüğünde sistem çalıştırılmalı, don süresince sistem açık tutulmalı ve sıcaklık tekrar 0 °C´nin üzerine çıktığında işleme son verilmelidir.



Tarımsal sigorta sistemi


Son yıllarda devlet destekli tarım sigortaları sistemlerinin gelişmesi ile don zararının oluşturduğu verim ve kalite kayıpları finansal anlamda giderilebilmektedir. Bu sistemde tahmini verim dona karşı sigorta ettirilmekte ve risk gerçekleştiğinde sigorta, hasarı kuralları gereğince karşılamaktadır.

Hasan Cumhur SARISU
Ziraat Yüksek Mühendisi
Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Eğirdir/İSPARTA

DMİ ilgili web sayfası : http://www.meteor.gov.tr/2006/genel/...Pg=136&Ext=htm


Düzenleyen k0900 : 14-03-2009 saat 18:04 Neden: ilave
k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön