View Single Post
Eski 28-08-2006, 10:56   #6
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
4.4. Sinapis arvensis ( Yabani hardal )

Name:  sinapis-arvensis.jpg
Views: 216719
Size:  69.7 KB
Yumurtalı hardal (Ramazan DURANAL, Kumluca-Antalya, 1994)

Malzemeler: 1 kg taze hardal yaprak ve sürgünleri, 50 gr margarin, 3–4 adet yumurta, 1 adet orta büyüklükte soğan, yeteri kadar tuz.

Hazırlanışı: Yabani hardal önce iyice yıkanarak temizlenir ve ince bir şekilde doğranır. Bir tencere içerisinde 1 baş soğan yağ ile beraber pembeleşinceye kadar pişirilir ve üzerine hardal yaprakları ilave edilir. Bu şekilde 4–5 dakika karıştırılır ve bir tava içerisinde 3–4 adet yumurta omlet şeklinde pişirilir. Hazırlanan bu yumurta, tencere içerisine katılarak takriben 20–25 dakika kadar ocakta pişirilir ve servisi yapılır. Eğer istenirse yemeği üzerine yoğurtta dökülerek yenebilir
(Tarif: Ümmiye TOPRAKÇI).

— Yumurtalı hardal (İsmail GÖĞER, Acıpayam-Denizli, 1996)

Malzemeler: 500 gr taze hardal yaprak ve sürgünleri, 250 gr yoğurt, 4 adet yumurta, 1 adet orta boy soğan, 1 yemek kaşığı tereyağı, yeterince tuz.

Hazırlanışı: Bitki temizlenir, yıkanır ve doğranır. Bir tavada soğanlar doğranarak yağda kavrulur. Haşlanmış ve süzülmüş bitki materyali ilave edilir. Bir müddet sonra içine çırpılmış yumurtalar ve tuz ilave edilir. Daha sonra üzerine yoğurt da dökülerek servis yapılır
(Tarif: Ayşe GÖĞER).

— Hardal kavurması (Sultan TOPUK, Gaziantep, 1996)

Malzemeler: 1 kg hardal, 1 kaşık biber salçası, 1 orta boy soğan, yarım çay bardağı sıvı yağ, bir su bardağı bulgur, yeterince tuz ve biber.

Hazırlanışı: Bitkiler temizlenir, doğranır ve haşlandıktan sonra suda süzülür. Bir tencere içerisinde yağla beraber soğan kavrulur. Salça eklenir, bulgur ve hardallar konur, üzerine iki bardak sıcak su eklenir. Tuz ve biber de ilave edilerek 20 dakika kadar pişirilir. Sonra servis yapılır
(Tarif: Rukiye TURSUN).

— Turp otu yemeği (Şennur ULUŞAR, Kumluca-Antalya, 1996)

Malzemeler: yarım kg taze bitki, 1 soğan, yarım çay bardağı sıvı yağ, yarım kg yoğurt, yeterince tuz.

Hazırlanışı: Soğan ve yağ kavrulur. Üzerine doğranmış hardallar eklenir ve bir miktar daha kavrulur. Daha sonra servis tabağına alınan yemek üzerine yoğurt eklenerek servis yapılır
(Tarif: Nimet ULUŞAR).

— Yabani hardal yemeği (Ayla ÖNDER, Adana, 1997)

Malzemeler: 1 kg genç dönemde toplanmış bitki, 2 adet soğan, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı pirinç, 100 gr kıyma, 2,5 su bardağı sıcak su, 1 kaşık salça, tuz ve biber.

Hazırlanışı: Bitkiler ayıklanıp, suda iyice yıkanır ve doğranır. Ayrı bir yerde soğanlar küp şeklinde kesilerek yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, kıyma ve salça ilave edilir. Suları süzülmüş bitki 5 dakika sonra tencereye atılarak haşlanmaya bırakılır. 5–10 dakika sonra bitkiler karıştırılarak su katılır. Pirinç eklenip, yeterince tuz ve kırmızı **** karabiber atılır. Pirinçler piştikten sonra servis yapılabilir
(Tarif: M. FIRAT).

4.5. Stellaria media ( Kuş otu, Serçe dili, Serçe yüreği, Dolaştık, Kuş ayağı, Tavuk otu)

Name:  stellaria1.jpg
Views: 216700
Size:  34.2 KB

—Dolaşık böreği (İlker DAMAR, Edirne, 1996)

Malzemeler: 1 kg serçe dili, 250 gr peynir, 1 fincan pirinç, 5 adet yufka, 2 yumurta, 300 gr yoğurt, yeteri kadar yağ ve tuz.

Hazırlanışı: Serçe dili yıkanarak ince ince doğranır. İçine önceden hazırladığımız şişirilmiş pirinç ve peynir ilave edilir. Daha sonra tepsi hafif yağlanarak yufkalar dizilmeye başlanır. Aralarına hazırlamış olduğumuz iç konur. Üzerine de çırpılmış yumurtalar ve yoğurt karışımı sürülerek fırına verilir
(Tarif: F. TOPÇU).

- Kuş otu salatası (Ahmet Faruk DEMİR, Tokat, 1997)

Malzemeler: 300–400 gr çiçeksiz bitki, 250 gr haşlanmış patates, 1 bağ yeşil soğan, 1 demet maydanoz, 1 adet limon, 1 tatlı kaşığı karabiber, yeterince yağ ve tuz.

Hazırlanışı: Toplanan bitki bol su ile yıkanır. Bir kaba 2 litre kadar su konularak bunun içine 3–4 çorba kaşığı tuz atılır ve yıkanan bitki diğer işlemler sırasında bu su içinde bekletilir. Haşlanan patatesler geniş ağızlı bir rendeden geçirilir. Bunun üzerine yeşil soğan ve maydanoz ince ince kıyılır, karabiber ve tuzu atılır. En son serçe dili bitkisi alınarak süzülür o da ince ince doğranıp üzerine limon sıkılır, hafif karıştırılıp servis yapılır
(Tarif: Sudiye KARA).

— Serçe dili katmeri (Musa YANAR, Manavgat-Antalya, 1995)

Malzemeler: 400 gr serçe dili, 400 gr çökelek veya peynir, 4 yufka, 2 yumurta, yeteri kadar tereyağı ve tuz.

Hazırlanışı: Serçe dili ince şekilde doğranır, çökelek ve tuzla karıştırılır. Önceden hazırlanmış yufkanın iç yüzeyine tereyağı sürülür. Hazırlanan karışım yufkanın dörtte birinin üzerine yayılır. Onun üzerine çırpılmış yumurta eklenir ve yufkanın bir tarafı kapatılır ve tekrar karışım ve tereyağı eklenir ve tamamen kapatılır. Genişçe bir tava alınır içerisine tereyağı konulur. Hazırlanan yufka tavaya yerleştirilir. Yufkanın içerisindekiler pişinceye kadar kısık ateşte tutulduktan sonra diğer tarafı çevrilir. Bu işlemler diğer üç yufka içinde tekrarlanır
(Tarif: Rahime YANAR).

Tara tur (Suham AYDIN, Samandağ-Hatay, 1996)

Malzemeler: 250 gr bitki, 1 baş sarımsak, 2 limon, 2 yemek kaşığı tahin, yeteri kadar tuz.

Hazırlanışı: Yıkanarak ince ince kıyılmış bitki geniş bir kaba konur. İnce kıyılmış sarımsak ve limon suyu bitki üzerine eklenir. Bunların üzerine tahin eklenerek birbirleriyle bütünleşinceye kadar karıştırılır. Yeteri kadar tuz eklenerek servis yapılır. İstenirse ekmek üzerine sürülerek servis yapılır
(Tarif: Zekiye GÜLBOL).

— Serçe dili salatası (Sultan TOPUK, Gaziantep, 1996)

Malzemeler: 500 gr genç dönemde toplanmış serçe dili, 1 adet domates, 1 adet salatalık, 1 küçük soğan, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, limon, biber ve yeterince tuz.

Hazırlanışı: Bitki temizlenir ve doğranır. Bir kaba alınır. Domates, salatalık ve soğan ince ince doğranır ve karıştırılır. Yeterince tuz, limon, biber ve yağ eklenir. Yemeğin yanında servis yapılır
(Tarif: Ayşe TOPUK).

4.6. Urtica dioica (Isırgan otu, Bahçe ısırganı, Dalagan )

Name:  urtica.jpg
Views: 208903
Size:  43.4 KB

— Yumurtalı ısırgan (Kerim KARATAŞ, Andırın-Kahramanmaraş, 1994)

Malzemeler: 1 kg bitki, 1 baş soğan, 1 çorba kaşığı tereyağı, 3 adet yumurta, yarım çorba kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kırmızıbiber.

Hazırlanışı: Toplanan bitkiler temizlenip doğranır. 1 kg ısırgan için 2.5–4 litre su kaynayıncaya kadar ısıtılır ve içerisine ısırgan konarak 4–5 dakika daha kaynatılır. Ocaktan indirilerek suyu süzülür, soğuması için biraz beklendikten sonra iyice sıkılır. Bir baş soğan doğranır, bir çorba kaşığı tereyağı ile hafif pembeleşinceye kadar kızartılır. 2–3 yumurta kırılır. Yarım çorba kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kırmızıbiber ilave edilir. Yumurta pişinceye kadar tekrar pişirilir ve haşlanan ısırgan ile iyice karıştırıldıktan sonra yemek servise hazırdır
(Tarif: Ayşe KARATAŞ).

— Sütlü ısırgan yemeği (Erdinç OKUTAN, Ankara, 1995)

Malzemeler: 1 kg ısırgan (genç ve körpe bitki), 1.5 su bardağı süt, 2 orta boy soğan, yarım çorba kaşığı tereyağı, 2 çay bardağı mısır unu, yeterince su, yeterince baharat.

Hazırlanışı: Isırganlar tencerenin üzerine konulduktan sonra üzerine su eklenir. Bir kaç dakika kaynatıldıktan sonra kevgirde süzülerek iyice yıkanır. Bitki ince ince doğranarak bir kenarda bırakılırlar. Soğanlar tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulduktan sonra içerisine ısırganlar atılır. Isırganlarla beraber soğan biraz daha karıştırılarak ateşte tutulduktan sonra üzerine süt eklenir. Süt ve ısırganlar hafif ateşte bir miktar kaynayana kadar pişirilir. Daha sonra üzerine mısır unu ve baharat eklenerek karıştırmaya devam edilir. Bir süre daha hafif ateşte karıştırıldıktan sonra servise sunulur
(Tarif: N. BUZLUK).

— Etli ısırgan yemeği (Hakan KONUŞUK, Tokat, 1996)

Malzemeler: 1 kg ısırgan otu, 500 gr kuşbaşı et, 100 gr tereyağı, 2 adet domates, 1 orta boy soğan, yeteri kadar tuz ve kırmızıbiber.

Hazırlanışı: Bitkinin toprak üstü kısımları temizlenip yıkandıktan sonra ince ince doğranır. Başka bir tencerede eritilen tereyağı üzerine soğan, domates, kırmızıbiber konulur ve soğan pembeleşinceye kadar kavrulur. Bunun üzerine et ve su eklenerek 15–20 dakika pişirilir. Daha sonra ısırganlar ve tuz katılarak 5–10 dakika sonra ateşten indirilir. Servis yapılır
(Tarif: Saliha KIZILKIR).

— Kıymalı ısırgan (Ali ŞAHİN, Bilecik, 1994)

Malzemeler: 1 kg ısırgan, 200 gr kıyma, orta irilikte 2 baş soğan, 50 gr margarin, 1,5 su bardağı su ve yeterince tuz.

Hazırlanışı: Temizlenip yıkanan ısırgan normal büyüklükte kıyılır. Önce bir tencerede soğan ve kıyma yağda soğanlar sararıncaya kadar kavrulur. Salça ilave edilip karıştırılır. Daha sonra kıyılmış bitkiler konur. Su ve tuz da ilave edildikten sonra 20 dakika pişirmeye bırakılır Servis yapılır
(Tarif: Nezahat ŞAHİN).

— Isırgan çorbası (Özgül İYİGÜN, Muş-Merkez ilçe, 2001)

Malzemeler: 1 kg. ısırgan, 2 baş soğan, 1 çay bardağı pirinç, 1 yemek kaşığı tere yağı

Hazırlanışı: Isırgan otları doğranır ve yıkanır. Bir tencere içerisine 6 su bardağı su konur. Bunun üzerine hazırlanan ısırgan otları ilave edilir ve pişirilmeye başlanır. Kaynamaya başlayınca pirinç ilave edilir. Pirinçler pişince ocaktan indirilir. Bir kapta tereyağı içerisinde kıyılmış soğan pembeleşinceye kadar kızartılır ve üzerine salça ilave edilir. Bir süre daha pişirme devam eder. Sonra buna tuz, kırmızı ve karabiber ilave edilir. Bu karışım daha önce hazırlanan çorba üzerine dökülerek karıştırılır. Çorba servise hazırdır.
(Fatma KARAGÜZEL)

Alıntı: “Otların Beslenmede ve Sağlıktaki Rolü”
Prof. Dr. Zeki Özer (Emekli Öğretim Üyesi)
Öğr. Gör. Emine Arzu Elibüyük (GOP.Üniv.Tokat Meslek Yüksek Okulu)
Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Önen (GOP. Üniv. Zir. Fak. Bitki Koruma Bölümü)
Araş. Gör. Dr. Oğuz Tekelioğlu (GOP. Üniv. Zir. Fak. Makine Bölümü)


NOT: RESİMLER MİNE PAKKANER TARAFINDAN EKLENMİŞTİR.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön