View Single Post
Eski 07-09-2005, 08:42   #1
aybala
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Doğurazyası (Mavi zakkum, mavi yıldız)

Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin yaptığı araştırmalar sonunda - İstanbul'da Halkalı civarında yetiştiği kayıtlı olmakla birlikte, yapılaşma nedeniyle yok olduğu tahmin edilen Doğurazyası (Rhazya orientalis)'nın Ömerli Havzası'nda da var olduğu görüldü.

Derneğin web sitesinde yer alan bilgileri göre Doğurazyası, Türkiye'nin hem Flora Kırmızı Listesinde ("CR: Çok tehlikede" şeklinde sınıflanmış) hem de uluslararası Bern Sözleşmesi kapsamında mutlak koruma altına alması gereken bir bitki. Anadolu'nun yalnızca kuzeybatısında, üç ilimizde (İstanbul, Bursa ve Balıkesir) çok sınırlı miktarlarda yetişen bu bitkinin, yaşam alanlarının hızla tahrip edilmesi nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Derneğin web sitesinde şu bilgilere yer veriliyor:



"Mavi zakkum ya da mavi yıldız olarak da isimlendirilen, olağanüstü güzel mavi renkli çiçekleri ve bol miktarda ince uzun yapraklarıyla estetik ve gösterişli bir bitki olan Doğurazyası, Avrupa'da bahçeseverler tarafından kültüre alınmış, yaygın olarak yetiştiriliyor. Ayrıca bitkinin içerdiği alkoloidler nedeniyle önemli bir tıbbi potansiyele sahip olduğu da biliniyor.

Ömerli Havzası yalnızca İstanbul'un en önemli su toplama havzalarından biri olarak değil, aynı zamanda Doğurazyası gibi çok nadir ve Türkiye'nin Bern Sözleşmesi gereği korumakla yükümlü olduğu bitkileri içermesi nedeniyle de iyi bir korumayı hak ediyor. Havzada son derece az miktarda (yalnızca 10-15 m2 'lik bir alanda) bulunan Doğurazyası eğer gerekli koruma önlemleri alınmazsa, İstanbul'dan geri dönmemek üzere ayrılabilir. Tabii, eğer ilgililer bu hikayeyi okuyup kendilerine bir hisse çıkarmaz, bu sorumluluğu üstlenmezlerse…Bu konuda hepimizin desteği çok önemli…"

Kaynak: www.buğday.org

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön