View Single Post
Eski 21-06-2005, 08:52   #1
backyard
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Zeytin ağaçları için önlem çağrısı

Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticileri arasında yer alan Türkiye'de zeytin ağacı sayısındaki artışın durma noktasına gelmesi üzerine uzmanlar acil önlem çağrısı yaptı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Zeytinyağı üreticisi Nedim Kalpaklıoğlu, Doğu Akdeniz'deki ülkelerde zeytin ağacı varlığını artırmaya yönelik önemli çalışmalar yapıldığını, Türkiye'nin bunun gerisinde kalmaması gerektiğini belirtti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kalpaklıoğlu, zeytin ağacının 18 ayda bir ürün vermesi nedeniyle Türkiye'nin, var yılında 200 bin, yok yılında ise 100 bin ton üretim kapasitesi bulunduğunu bildirdi. Zeytin ağacı sayısının artırılması ile zeytinyağı üretiminin yükseleceğini kaydeden Kalpaklıoğlu, Doğu Akdeniz ülkelerinde bu konuda önemli çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Kalpaklıoğlu, "Suriye, son yıllardaki atılımıyla zeytin ağacı sayısında yakında Türkiye'yi geçecek. Mısır ve Tunus gibi ülkelerde ise zeytin ağacı dikimi devlet tarafından teşvik ediliyor" dedi. Kalpaklıoğlu, Türkiye'de de devletin zeytin ağacı sayısını artırmaya yönelik etkin önlemler alması gerektiğini, aksi halde bu önemli üründerekabet şansını kaybedeceğini bildirdi.

Kalpaklıoğlu, tüketimin yıllık yüzde 10 artış gösterdiği ABD'nin, dünyanın en büyük zeytinyağı pazarlarından biri haline geldiğini, İtalya ve İspanya'nın bu pazarda ağırlığının bulunduğunu kaydetti. Nedim Kalpaklıoğlu, ABD'nin yıllık tüketiminin 250 bin ton civarında, Türkiye'nin toplam üretiminin de üzerinde olduğunu belirtti.

Zeytinyağı ihracatının, katma değeri yüksek ambalajlı ürün halindeyapılması gerektiğini belirten Kalpaklıoğlu, "Türkiye'nin, halen ABD başta olmak üzere AB ülkelerine yaptığı ihracatta ambalajlı ürün az miktarda...Çoğunlukla ihracat varille yapılıyor" dedi.

TÜRKİYE'DE 85 MİLYON ZEYTİN AĞACI
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı verilerine göre zeytinyağı üretimindeTürkiye; İspanya, İtalya, Yunanistan, Portekiz gibi ülkelerle beraber dünyanın en büyük zeytinyağı üreticileri arasında.

Türkiye'de, Artvin'den Mardin'e kadar geniş bir alanda zeytin ağacı yetişebiliyor. Dünyada zeytinyağı üretiminin yaklaşık 460 milyon galon olduğu tahmin ediliyor. Zeytincilik ve zeytinyağı üretiminde köklü bir geçmişe sahip olan Türkiye, halen dünyanın önde gelen zeytinyağı üreticilerden biri konumunda. 2000 yılında Türkiye'de üretim 180 bin ton düzeyinde oldu.

Tarım topraklarının yaklaşık yüzde 4'ü zeytin ağaçlarıyla kaplı olan Türkiye'de yaklaşık 85 milyon zeytin ağacı bulunduğu tahmin ediliyor. Zeytin genellikle kireçli, zayıf, eğimli, sulanmayan topraklarda yetiştiği için Türkiye oldukça önemli düzeyde bir üretim potansiyeline sahip. Ancak son yıllarda zeytin ağacı sayısındaki artışın yüzde 1'in altına düştüğü görülüyor.

Genel olarak zeytinliklerde ve zeytin üretiminde 1950 yılından beri bir artış gözleniyor. 1945 ile 1970 yılları arasında zeytin ağacısayısı 2.5 kat, zeytin üretimi ise 4 kat arttı. Türkiye'de yılda 100 bin ton civarında gerçekleşen sofralık zeytinüretiminin büyük çoğunluğu iç pazarda tüketiliyor.

Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön