View Single Post
Eski 09-03-2009, 20:51   #23
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi house-of-wax Mesajı Göster
Çiçeği döllerken resimde işareetlediğim gibi herhangi bir kürdanla çekiyoruz ve incir çekirdeği gibi çıkan polen paketini okla işretleğim yere mi bırakacağız biri açıklayabilir mi?
Sayın house of wax,

resimde çektiğiniz çizgiden aşağıya doğru uzanan üçgen sivri uca sürtmek kaydı ile bir kürdan geçirirseniz (yani çiçeğin içinden dışarı doğru) polen paktlerinin tahaya veya kürdana yapıştığını göreceksiniz.(ki yanılmıyorsam bunu biliyorsunuz veya yaptınız gördünüz) Polen paketleri ordan alındığında ordaki sivri ucun yılan dili gibi bir yarığa dönüştüğünü göreceksiniz.

Kürdanın üzerindeki polen paketinde hala koruyuca zar varsa onu dikkatlice uzaklaştırın. kürdana yapışan ucu o yılan dişi gibi ayrılmış aralıktan geçirip tekar çekin. normal şartlarda polen paketlerinin o yapışkan saptan kopup altaki stigmaya oturmuş olacaktır. Dişi organ o polen paketini aldığınız yerin hemen altında korunaklı bir yerdedir.

Anlatmaya çalıştığım şekilde yaparsanız polen paketleri oraya tam oturur oturmadı ise de ikinci bir kürdan veya pens yardımı ile (hatta parmak ucunuzla) o polen paketlerini stigmanın boşluğuna bastırıp yapışmasını sağlayın.

Şayet çiçek döllenirse en geç ertesi günü çanak yaprakları solmaya başlar. ve bir iki hafta içinde stigmanın ve arkasındaki sapın da şişmeye başladığını gözlemliyeceksiniz. Döllenme tercihan iki ayrı çiçek arasında ve bir haftalık açmış çiçeklerde yapımı uygun olur.

Ancak deneme amacı ile yapacağınız için bu şu etapda önemli değil. tohumların kapsülde oluşması 6-8 ay sürebilir kuru bir havada patlar milyonlarca tohum dökülür uçuşur kumdan daha ince zerreciklidir. diasporasını veya uçmasını sağlıyan ince tüyler de çıkar.

Daha iyi anlaşılması bakımından aşağıda netden bulduğum bir phal. çiçeği kesiti resimi ekliyorum.

Name:  phalaenopsis.jpg
Views: 115836
Size:  18.8 KB

Saygılarımla

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön