View Single Post
Eski 26-08-2006, 10:50   #59
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Alıntı:
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, "Orman yangınlarıyla mücadelede başarısızlık söz konusu değil" diyerek görevini sürdürüyor. Vicdanı rahatmış!

Ankara Büro Şefimiz Serpil Çevikcan'a günah çıkarıyor Bakan Pepe: "Gece rüyamda bile yangın söndürüyorum!"
Kaş'taki Kıbrısderesi Kanyonu bir haftadır yanıyor. Havadan müdahalede zorlanan helikopterlerin yerini alması düşünülen söndürme uçakları devre dışı. Kullanılamıyor.

Bakan hâlâ Türkiye'de orman yangınlarına 15 dakikada müdahale edildiğini anlatıyor. Pepe'nin şu sözlerinin altı çizilmeli:
"Elimde C-130'lar var mı, var. Bu seneye kadar bunlar işe yarıyordu. Nereden bileyim ki bu uçaklar elimden çıkacak?" Peki, Orman Bakanlığı'nın elindeki yangınla mücadele filosunun ne durumda olduğunu bakan bilmeyecek de, kim bilecek? Spordan sorumlu devlet bakanı mı?

Çevre ve Orman Bakanı'nın "siyasi sorumluluğu" işte tam da bu noktada başlıyor. Orman Genel Müdürlüğü'nün 2006 yılı "yangınla mücadele eylem planı"nı yayımlamasının üzerinden birkaç ay geçmedi. Orada denizden su alabilen 2 adet C-130 uçağı "sağlam" gözüküyordu. Eğer bu uçaklar arızalı durumdaysalar niye o broşürlerde kullanıldılar. Bakanlık hem kendini, hem orman teşkilatını yanıltmış oldu.

Şimdi iş işten geçtikten sonra Osman Pepe konuşuyor:
"Fransa'nın, Yunanistan'ın bizden daha çok uçağı, helikopteri var. Ama onların daha çok ormanı yandı!.. Niye? Onların bizim ormancılarımız gibi yüreğini ortaya koyan ve bu işi yurt savunması olarak kabul eden ormancıları yok."
Konuştukça batıyor, Osman Pepe. Yunanistan'da, Fransa'da, İspanya'da bizden daha fazla orman yanıyorsa, Türkiye'yi orman yangınlarıyla mücadelede başarılı mı sayacağız? Yanan orman alanlarımızı da Yunanistan'a mı ekleyeceğiz? "Orada yandı, bizde de yansın" mı diyeceğiz? Bu tür yaklaşımlar hangi mantığa sığar?

Anadolu zaten çölleşiyor. Elde kalan orman alanlarını da ranta açarak, arazi mafyasına terk ederek yakıp tüketiyoruz. Bu iktidarın ayrıca orman arazilerindeki kaçak yapılaşmayı meşrulaştıran "2B" gibi bir sabıkası var.
Derya Sazak / Milliyet

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön