View Single Post
Eski 25-08-2006, 14:26   #56
SOLO
Ağaçsever
 
SOLO's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 35
Question

Yazdıklarınızı okuyorum duygularınızı okuyorum ve zaten hazin olan halim iyice berbatlaşıyor. Az önce hürriyet gazetesinde sevindirici bir haber okudum Kaş'daki orman yangını karşı ateşler açılarak kontrol altına alınmış . 62 yıl önce aynı yörede bir yangın daha çıkmış ve haftalarca sürmüş [QUOTE]Kaş'taki yangın 7'nci gününde söndürüldü

A.A.

Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Kemer köyü yakınlarındaki Kıbrıs Deresi kanyonunda 19 Ağustosta yıldırım düşmesi sonucu başlayan orman yangını, 7. gününde, kanyon dışına yayılmayacak şekilde kontrol altına alındı.

Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Kemer köyü yakınlarındaki Kıbrıs Deresi kanyonunda 19 Ağustosta yıldırım düşmesi sonucu başlayan orman yangını yer yer devam ediyor ancak kontrol altında tutulabiliyor ve kanyon çevresinde açılan hatlarla alevlerin kanyon dışına sıçramasının da önüne geçildi.

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Orman Genel Müdürlüğüne ait bir helikopterle yangın bölgesine giderek, kanyon üzerinde inceleme yaptı. Yüksel, Kemer köyünün Gömüce Mahallesi'nde, Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu'dan yangının son durumu ve söndürme çalışmaları hakkında bilgi aldı, köylüler ve orman işçileriyle sohbet ederek, moral verdi.

Vali Yüksel, Gömüce'de 19 Ağustos gecesi yıldırım düşmesi sonucu başlayan yangının bugün itibarıyla sonuna gelindiğini belirterek, “Burada söylenecek olan tek söz şudur: Mücadelenin galibi ormancılardır. Yangın, ormancıların zaferiyle sonuçlanmıştır” dedi.

Orman işçilerinin olağanüstü gayret sarf ederek, geceli gündüzlü çalıştıklarını anlatan Vali Yüksel, şunları söyledi:
“Belki de ormancılık tarihinde literatüre girecek belki de üniversitelerde ders olarak işletilecek son derece önemli bir yangını hep birlikte yaşadık. Şu an yangın arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalar sonucu tamamen kontrol altına alınmıştır. Bu noktadan itibaren soğutma çalışmaları başlamıştır. Tüm çalışmalar bittikten sonra bölgede meydana gelen hasar, arkadaşlarımız tarafından değerlendirilecek. Bütün bu çalışmalar yapıldıktan sonra orman teşkilatı ve yöre halkı, elbirliğiyle bu muhteşem doğa yapısını tekrar eski haline getirmek için her türlü gayreti sarf edeceğiz.”
Vali Yüksel, birkaç gündür Antalya ve çevresinden çok sayıda telefon ve elektronik posta aldığına da değinerek, “İnsanlar buranın tekrar eski haline getirilmesi için destekte bulunmak istediklerini ifade ediyorlar. Hatta bir ressam, resimlerini satıp, elde edeceği gelirle buradaki ağaçlandırma faaliyetlerine yardımda bulunmak istediğini ifade etti” diye konuştu.

DEĞİŞİK ÖZELLİKLİ BİR YANGIN

Kaş'ta, Türk orman teşkilatının karşısına çok değişik özellikli bir yangın türü çıktığına dikkat çeken Vali Yüksel, şu bilgileri verdi: “Akdeniz Üniversitesinden ve Karadeniz Teknik Üniversitesinden bölgeye inceleme amacıyla gelen bilim adamları belki de dünyada örneğinin olmadığı bir yangınla karşılaşıldığını, Kaş yangınının öğrencilere ders olarak okutulması gereken bir yangın olduğunu ifade etmişlerdir. İlk bakışta arkadaşlarımız bu yangının haftalarca sürebileceğini ifade etmişlerdir. Hatta bundan 30-40 yıl evvel aynı kanyonda çıkan yangın, bölge halkının ifadesine göre, kış aylarında karın yağmasıyla sönmüştür.”

FARKLI BİR TAKTİK UYGULANDI

Ormancılara her zaman inandığını kaydeden Vali Yüksel, şöyle devam etti: “Burada ormancılar tarafından çok değişik bir taktik uygulanmıştır. Burada yangının bizatihi içine girip nokta atışlarıyla söndürülemeyeceği anlaşıldığında, bir karargah çalışması yapılmış, vadinin her iki tarafında şeritler açılmak suretiyle, hiç olmazsa yangının kanyonun dışına taşması engellenmiştir. Müthiş bir çalışma yapılmıştır. Orman teşkilatı 3 günde 20 kilometre uzunluğunda 30 metre eninde şeritler açmıştır. Başta orman işçileri olmak üzere bütün bölgede çalışan, sağlık ekiplerinden mükellefine, herkese çok teşekkür ediyorum. Şimdi sırasıyla çevre illerden gelen personel ve iş makineleri belli bir plan dahilinde geriye gidecek. Daha sonra yorulan işçiler geriye çekilecek, yerlerine yenileri getirilecek. Yalnız bir sürede daha Antalya Bölge Müdürlüğünün ekipleri bu bölgedeki çalışmalarına devam edecek.”

Yangından sadece bölge halkının değil, bölgede yaşayan ceylanından kaplumbağasına, tüm hayvanların zarar gördüğünü vurgulayan Vali Yüksel, “Şimdi bizim yapacağımız bu bölgeyi en kısa zamanda eski, doğal yapısına kavuşturmaktır. Bunun için tüm imkanları seferber edeceğiz.”

KÖYLÜLERLE SOHBET

Vali Yüksel, Gömüce Kahvehanesi'nde, Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu ve Kaş Kaymakamı Hikmet Aydın'dan çalışmalarla ilgili bilgi aldıktan sonra köylülerle sohbet etti. Yüksel'in yanına gelen Gömüce eski muhtarı Ali Güzeloğlu, Yüksel'e, bölge adına yapılan çalışmalardan ötürü teşekkür etti. Güzeloğlu, “Sayın Valim, devletimizin ne kadar büyük olduğunu bu yangında anladık. Burada 40 sene önce çıkan yangın kışın kar yağdığında sönmüştü. Altı günde buradaki yangını söndürdünüz”

HELİKOPTERLER DÖNÜYOR

Bölgede bugün çalışan 5 helikopterden 3'ü öğleden sonra kendi bölgelerine dönecekler. Antalya'da konuşlandırılan 2 helikopter ise çalışmalarını sürdürecek. Yetkililer, kontrol altına alınan yangının kanyon içerisinde bir hafta kadar daha sürebileceğine işaret ederek, bu durumun yangının genişlemesi bakımından bir tehlike arz etmeyeceğini bildirdi.

KAYA VE KAMYON ÜZERİNDE UYUYORLAR

Bir haftadan beri geceli gündüzlü, uykusuz çalışan orman işçilerinin bazıları, yangının kanyon içerisinde kontrol altına alınmasından sonra verilen kısa süreli dinlenme molalarında kayalıkların ve arazözlerin üzerlerinde uyudular.
Yangın sırasında orman işçilerini en çok akrep sokmaları rahatsız etti. Alevlerden kaçan akrepler, çalıların arasında çalışan işçilerden bazılarını soktu. Ancak, bölgede hazır bulunan çok sayıda sağlık ekibi, akrep sokmalarına anında müdahale etti ve akrep sokmasına maruz kalan işçilere panzehir enjekte etti. Bu işçilerin kısa süre istirahatten sonra çalışmalara yeniden katıldıkları da gözlendi.

Çalışmalar esnasında çok sayıda işçi ve orman köylüsü de dumandan etkilendi. İşçilere ve köylülere sürekli ayran ve yoğurt dağıtıldı.
/QUOTE]

eğer bu haber doğruysa şimdi elimizden geleni yapıp doğayı tekrar canlandırmak için çalışmalıyız.
Dün gece Sky Türk Tv. de bir prof.Dr ile konuşuldu Kusura bakmayın ismini hatırlamıyorum hem politik hatalardan hemde doğanın bu yıl çok acımasız olduğunu anlattı. Neden bilinçli insanlar yerine sadece dayıları olanlar iş başına getiriliyor ki. Bu Prof. aynı zamanda bir çok orman bölgesinde değil piknik yapmak içinde yürümenin bile çok büyük bir tehlike arz ettiğini belirtti.
Oysa biz nerde bir ağaç altı bulsak hemen mangal gelir aklımıza **** bir sigara yapıp içmek bu gidişatta orman falan kalmayacak ve bir çok bitki ve ağaç türlerini torunlarımız kitaplardan **** internetten okuyacaklar.

Saygılarımla

SOLO Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön