Konu: Aşılama
View Single Post
Eski 07-03-2009, 01:36   #310
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Gülerde durgun göz aşısı

Güllerde göz aşısı ile ilgili konya tarımdan alınan linkler çalışmıyor. İzninizle elimde bulunan birkaç fotoyu eklemek istiyorum. Bu arada bazı açıklamalar da yapmak gerekiyor:

1. Aşı, istenilen bir çeşidi büyütmek için yapılır. Aşı yapılan kültür çeşitleri çok değişik dokulara sahiptir. Örneğin bir sarı gülün dal yapısı (Dokusunun sert, yumuşak, gevrek vs.) diğer bir sarı gül çeşidinin dal yapıları farklıdır. Her ikisi de çelikle çoğaltılabilir.!? Ancak her ikisi de bütün toprak çeşitlerine uyum sağlamaz.! örneğin birisi ince narin kök yapar kireçli toprakta gelişemez ise diğeri de killi toprakta gelişemiyebilir.

İşte bu noktada AŞI ve ANAÇ devreye girer. Bütün anaçlar (Üzerine aşı yapılan bitkiler) yabani kökenlidir. Herçeşit toprak ve koşullarda üzerine aşılanmış olan kültür çeşidini besler. Aşı ile çoğaltmanın çelik ile çoğaltma dan farkı budur.

2. Aşının çok çeşidi vardır en çok uygulananlar Göz aşıları ve kalem aşılarıdır.
3. Göz aşıları genellikle 1-2 yıllık ince gövde veya dallara yapılır, Kalem aşıları ise genellikle kalınlaşmış dal veya gövdelere yapılır.
4. Göz aşıları ancak anaç bitkiye su yürüdüğü zamanlarda (yani filizleri uzamaya başladığı zamanlar, Kabuğun kolayca kaldırıldığı zamanlar) yapılır. Bu da Nisan-Mayıs ayları ile (Buna Sürgün göz aşısı denir ve Haziran -Ekim arasında aşı gözü filiz sürer, dal yapar), Temmuz -Ağustos-Eylül ayları dır. (Burada göz ertesi yıl Mart ayında sürgün vermeye başlar)

5.Kalem aşıları ise genellikle erken ilkbaharda (Şubat_Mart) yapılır.

Gül aşısı fotoğrafları aşşağıdadır.

Eklenen Resimler
     
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön