View Single Post
Eski 28-02-2009, 22:55   #24
Yücel Özlem
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,115
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seaa
Merhaba Yücel bey nasılsınız? dikim zamanı geldiği zaman sizi buraya davet edeceğim ve fıstıkçamlarını da göstereceğim bazen yazılanlarda tam doğru çıkmıyor Saygılarımla
Sevgili seaa, merhabalar, teşekkür ederim. Zamanı gelince davetinize icabet etmeye çalışacağım.

-18 derecenin altında yaşayamıyor diyen sizsiniz. Mart ayının ikisinde ve üçünde daha düşük sıcaklıkları ölçen ise bu işle ilgili kuruluş.

http://www.meteoroloji.gov.tr/tahmin....aspx?m=ANKARA
Alıntı:
Ankara İli iklimi için şu sonuçları söyleyebiliriz:
Orta Anadolu’da bulunan, yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve kurak geçen, kısacası karakteristik Karasal İklimi özellikleri gösteren Ankara’nın 1926-2007 yılları arasında yıllık ortalama sıcaklıkları 10.3 ° C altına inmemiştir. Aynı süre içinde, her yılın Ocak ortalamasının –6.9° C den, Temmuz ortalamalarının da 20.2° C den az oldukları görülmemiştir. Ancak Karasal iklimin hakim olduğu Ankara’da sıcaklık salınımları oldukça yüksektir. Sıcaklıkların –25.0° C ye kadar düşebildiği gibi 40.8° C ye kadar da çıktığı görülmüştür. Don olayları Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları dışında görülmektedir. Nisan ve Ekim aylarında nadiren diğer aylarda ise oldukça sık donlu günler meydana gelmektedir. Yağış dağılışında, yağışlı gün sayısının kışın daha çok olmasına rağmen, yağış miktarı İlkbahar aylarında en fazladır. Kar yağışlarına baktığımızda ise, Kasım ayından Mayıs ayına kadar olan devrede kar yağışı meydana gelebilir. 1948- 2007 yılları arasındaki ölçümlere göre Ankara İlinin hakim rüzgar yönü Kuzeydoğu(NE) dur.
KAYNAK
Ankara'nın çeşitli yerlerinde, on beş kadar incir ağacının resmini çektim. Bunlardan bazılarının yaşı, yirmiyi bulur sanıyorum.

Name:  IMG_5897_1.JPG
Views: 6938
Size:  62.8 KB
Not:Bu resim, 13.06.2008 de, Ankara, Maltepede çekildi.

Bu, "Ankarada incir yetişir." diyebilmemiz için yeterli midir? Bence değildir.
Üç, on, otuz yaşındaki bir kaç ağaca bakılarak genelleme yapılamaz diye düşünüyorum. Bu konuda hüküm verebilmek için, bir ağacın doğal veya hiç olmazsa ekonomik ömrü kadar bir süre gözlem yapmış olmanız gerekir.

Alıntı:
Bursa Orman fidanlığındaki görevli mühendis beyde fıstıkçamı Ankara'da olmaz demişti ama imkan olsa bu fıstıkçamlarını ona göstermek isterdim.
Hiç bir şeyi, ispat etmiş olmazsınız. Kanaatimce, Mühendis Bey'in ne dediğini ve niçin dediğini anlamaya çalışırsanız; daha doğru bir iş yapmış olursunuz.

Uzun sayılabilecek bir zamanı bu işle uğraşarak geçirdim. Ağaçlandırma zor bir iştir. Başarmak için aklın ve bilimin önderliğinden ayrılmamak gerekir. Bunları öğrendim. Yapılan küçük yanlışlar uzun yıllar sonra büyük zararlara sebep olabiliyor.

Denemelerinizi bir kaç fidanla sınırlı tutup, genel uygulamayı, bilimin ışığından ayrılmadan sürdürmenizi önereceğim. Yoksa kendiniz hüsrana uğrayabileceğiniz gibi, bu iş için aldığınız yardımları da israf etmiş olursunuz.

Başarılar dilerim.


Düzenleyen Yücel Özlem : 01-03-2009 saat 17:51 Neden: Resmin tarihini eklemek.
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön