View Single Post
Eski 27-02-2009, 09:04   #4
sercan1969
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Gübreleme

Feriha hanım her ne kadar toprak başımıza bazı durumlarda bazı sorunlar açsa da ( Hastalık etmenleri,zararlılar ve yabancı otlar ) Toprağın vazgeçemeyeceğimiz bazı güzellikleri var... Ben saksıda bitki yetiştiren arkadaşlarıma gübre tavsiye ederken yetiştirme ortamı olarak toprak kullanıldığını ya da yetiştirme ortamında karışım olarak da olsa içinde toprak olduğunu düşünerek gübreleme tavsiyelerinde bulunuyorum...

Eğer fidelerinizi yetiştirme ortamı olarak perlit,torf,cocopeat gibi ortamlara dikiyorsanız bir nevi topraksız tarım yapıyorsunuzdur...

Bu tip yetiştiricilikte bitki besleme toprağa göre farklı olmalı her sulama da bitkilerimize içinde organik ya da inorganik besin maddeleri bulunan gübrelerden vermemiz gerekir. Yapılacak şey son derece basittir.Sadece 100 litre suya koyduğumuz makro ve mikro besin maddelerini azaltırız.

Şayet yetiştirme ortamı olarak toprak kullanıyorsak Toprağın kendisine verilen besin maddelerini partikülleri arasına absorblama yeteği vardır.Yani onları bünyesine adeta hapseder sonra yavaş yavaş geri verir.

Topraksız ortamlarda böyle bir sorun olmadığından ( Cocopeat,Perlit,Torf ) hümik-fulvik asit kullanmanız doğru değil...Toprakta ise son derece doğrudur çünkü hümik ve fulvik asitler toprak kollidleri arasına hapsolmuş besin maddelerini açığa çıkarırlar ve kökler bu besin maddelerini böylece rahat bir şekilde kullanır. Ama toprakta da olsa sürekli kullanılmalarına gerek yok.

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön