View Single Post
Eski 26-02-2009, 00:28   #13
ninina84
Ağaç Dostu
 
ninina84's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-12-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 779
Bu siyah sineklerin larvalarına kaç tane soğan kurban verdim ben biliyorum. Bunlar yumurtalarını nemli toprağa bırakıyor. Yumurtalardan çıkan larvalar ise yeterli büyüklüğe ulaşana kadar bitkilerin köklerini ve özellikle küçük soğanları yiyorlar. Büyüdükten sonra metamorfoz geçirip o delirten siyah sineklere dönüşüyorlar.

Ben en son bütün balkonu ve bitkileri Başbahçıvan arkadaşımın bana getirdiği bir ilaçla ilaçladım. İsmi Folidol olmalı ilacın. Özellikle kurtlanmış soğanları saksılarından çıkarıp topraklarını 200 derecede 20-30 dakika fırınladım. Toprağı tepsiye döküp fırına atmak kulağa garip geliyor biliyorum ama içindeki larvaların, kurtçukların ölmesi ve varsa yumurtaların bozulması için iyi bir yöntem. Fırından çıkan toprakları soğuduktan sonra ilaçlayıp bir süre havalandırdım. Ardından yıkiyip kuruttuğum soğanlara da mantar ilacı sıkıp tekrar diktim. Darbe alan veya yaralanan soğanlara mantar hastalıklarının bulaşması daha kolay oluyor. O yüzden yenmiş olan soğanları dikmeden ilaçlıyorum. Son 10 gündür sadece bir tane sinek gördüm. Onu da avladım

Sinekler yumurtaları toprağa bıraktıkları için siz ortama ne ilaç sıkarsanız sıkın onlar yine geri geliyorlar. Yaptığınız ilaçlamadan bir tek sinek bile kurtulsa bıraktığı yumurtalardan onlarcası geri dönüyor. O yüzden ben yeni toprak bile alsam artık pişirmeden kullanmıyorum. Belki içindeki maddeler için o kadar yüksek sıcaklık zararlıdır ama o maddeleri tamamen olmasa da besinlerle telafi edebilirim ama kurtların yediği soğanlarım gitti gider.

Benim yaptığımın tek kötü tarafı bitkiyi saksısından ve toprağından çıkarma kısmı. Yanlış olduğunu biliyorum ama acil durumlar olduğunda mevsim gözetmeksizin saksı değiştiriyorum ben. Şimdiye kadar kışın saksısını değiştirdim diye ölen bir bitkim olmadı. Ama forumda yazılanlara göre bazı arkadaşların çiçekleri zamansız değişimlerdene etkileniyormuş. Başbahçıvan, topraktaki kurtlar için toprağını dağıtmadan bitkiyi saksısından çıkarıp etrafını ilaçlayıp tekrar saksıya yerleştirmeyi ve yarım saat kadar sonra da bitkiyi sulamayı önermişti. Tabi çok büyük saksılara uygulanacak bir yöntem değil.

İlk ilaçlamadan 5 gün kadar sonra balkonu ve biraz da toprakların üstünü tekrar ilaçladım. Benim yaptıklarım ve bildiklerim bu kadar. Umarım faydalı olabilmişimdir.


Düzenleyen ninina84 : 26-02-2009 saat 00:28 Neden: paragraf
ninina84 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön