View Single Post
Eski 22-08-2006, 10:04   #13
Oğuz Sağlam
Ağaç Dostu
 
Oğuz Sağlam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tolkien
Harika bir başlık olmuş. Oğuz Hocam, 240 lt.lik akvaryumu bir paludaryuma dönüştürmeye çalışıyorum. İçinde killifishler olacak. Bunlar durgun sulardan hoşlanıyorlar. Kanister filtrenin akvaryuma su gönderen kısmı, akvaryumun dibine kadar inmiyor. Bu durumda zaten çok fazla bir sirkülasyon olmayacak. Ekstradan küçük bir filtre koymamı önerir misiniz?

Saygılarımla...
Onur Hocam mesajınızı yeni gördüğüm için özür dilerim.

Paludaryum konusundaki değerli birikiminizi bir kenara koyup böyle bir konuda fikir sorma zerafeti gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Siz nasıl yaparsanız yapın eminim uygun olacaktır. Ancak "ben olsaydım nasıl yapardım"ı söyleyeceğim.

Kanister filtreyi kullanmam. Küçük bir iç filtrenin çıkışını hortumlarla arkadan gizleyerek çıkarıp emiş köşesine en uzak uygun bir köşeden aşağıya derelendirerek suya düşürürdüm. Küçük bir dere sisteme çok yakışacaktır. Aynı kurguyu kanisterle de yapabilirsiniz elbette ancak debi fazla gelecektir gibi geliyor bana. Akvaryum kısmının döngülenmesi sırasında su da yenilemem. Nitrat patlaması ardından alg ve diatom oluşmasını bekler su yeşillenip nitrat düşüşe geçince de killileri sisteme alırdım (eğer bahsettiğiniz killiler yerli afanyuslardan değilse).

Bu arada paludaryum kavramı hakkında biraz kargaşa oluştu sanırım. Paludaryum akvaryumların kıyıları uzananıdır, su ortamlarının kıyılarıdır. Su içindeki sucul bitkilere ek olarak kıyıda yarı sucul bitkilerle birlikte uygun yüksekliklerde diğer tropikal bitkilerle de etkileyici bir su kenarı ortamı oluşturulabilir. Farklı mantarları yetiştirmek ve sisteminde tutmak aykırılığını gösterenler olduğunu net ortamında görmüştüm. Bu ortama su içinde balıklar, karides-salyangoz gibi omurgasızlar, semender-kurbağa gibi ikiyaşamlılar, bazı sucul ya da karasal böcekler, sürüngenler, hayaliniz nereye - eliniz hangi canlıya uzanıyorsa onları katabilirsiniz. Bitkilerden başka hiç bir şey koymayabilirsiniz de.

Yukarıdaki genel paludaryum fotoğraflarına bir tezat oluşturması için iki yıl önce kurduğum çamur zıpzıpları paludaryumumun fotoğraflarını paylaşmak isterim. Fotoğrafları Sn. Kemal SAKA çekmişti. Bu fırsattan istifade, ona da tekrar teşekkür ederim. Kemal Hocam sağol. Deklanşöre silahşörce basmasaydınız ve fotoğraflarını da kendi sitenizde saklamasaydınız bu güzel canlılar yalnız hayallerde kalmış olacaktı.




Burada görülen küçük "tuzlusu" paludaryum örneği kuru dallardan başka bitkisel materyal taşımıyordu. Tuzlusu gelgit bataklıklarının ilginç dokuları olan mangrove bitkilerinden getirtme fırsatlarını araştırırken taşınma planları vs gibi nedenlerle çamur zıpzıplarım mangrovlarına kavuşamadan ayrıldık. Bu yarım kalmış hayali eninde sonunda tamamlamaya niyetim var . Mangrove'lu bir tuzlu su paludaryumu. Üstte eski dostum çamur zıpzıpları, alttaki akvaryum kısmında okçu balıkları ve pufferlar.

Görüyorsunuz ya; yukarıdaki paludaryumlar nerede son görüntüler nerede .

Saygılar,

Oğuz Sağlam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön