View Single Post
Eski 23-02-2009, 01:50   #92
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Şebboy hakkında bazı bilgiler.,

Şebboy Başlığını ve mesajların tümünü okudum.Kokulu çiçeklere olan merakımızı da daha iyi anladım. Bu durumda şebboy türleri ve nasıl yetiştirilir? sorularının cevaplamaya çalışalım.

Yaygın olan 2 tür şebboy vardır:
1. Cheiranthus cheiri, çok yıllık, Bahçelerde sonbaharda tohumları ekilir, ilkbahar-Yaz başına kadar çiçekleri açar ve tohum bağlar. genellikle yalınkattır. Sarı-kahverengi, mavi,beyaz çiçekleri vardır. Kısadır, çok dallıdır. Kışa dayanıklıdır.

2. Mathiola incana: Bu tür, genellikle tek sap-dal yapar kesme çiçek olarak geliştirilmiştir. Çiçekçilerde görülen ve yetiştirilen bu tür dür. Katmerli ve yalınkat çiçeklileri vardır. Kısa veya uzun boylu olanlar vardır, renkli (Mavi, sarı, kırmızı, pembe,mor vb.) olanı da vardır Beyaz olanı da vardır.

Şu anda yaygın olarak kullanılan (seralarda ve çiçekçilerde) Mathiola incana nın değişik çeşitleridir. Mesajlarda da belirtildiği gibi yalınkat olanlar tohum bağlar. Ancak tohum almak için çok uzun zaman , tohum kapsullerinde tohumların tam olgunlaşmasını beklemeniz gerekir. Bu süre içinde bitki sararıncaya kadar sulama yapmanız gerekir, çiçek başağının uç kısmını 1/3 oranında kırmanız gerekir. sonra suyu azaltıp kurumasını beklemeli, kurumaya başlayınca bitkiyi söküp ktohum kapsullerini serin yerde muhafaza etmelisiniz. kapsuller tam kuruyunca da kabuklarını ayırıp içindeki tohumları toplamanız gerekir.

Genelde üreticilerin kullandığı %95 katmerli olan çeşitlerden (Genellikle beyaz) yalınkat olan çiçekler tohum bağlar. Bunlardan alınan tohumlar %40-50 katmerli çıkar.

Renkli şebboy çeşitlerinde ise tohumların katmerlilik oranı % 40-50 arasındadır. Yani yarısı yalınkat, yarısı katmerli çıkar. Ancak bu çeşitlerde tohumlar çimlendikten sonra 2-3 gün soğukta kalırsa bazıları yeşil yapraklıi bazıları sarı yapraklı olur. İşte burada yeşil yapraklı olanlar yalınkat, yaprakları sarı olanlar katmerlidir

Çiçekleri %95 katmerli çıkan çeşitler (Sıcak yaz ayları Haziran-Temmuz, hariç ) herzaman Ekilebilir. Renkli şebboy tohumları ise genellikle Ekim-Kasım aylarında ekilir, soğuk yedikten sonra yeşil yapraklı olanlar aradan sökülür, sarı yapraklı yani katmerli olan fideler büyütülür. 2-4 yapraklı olunca esas yerlerine dikilirler.
Esas yerlerinde saksı,sera,bahçe, kışı geçirdikten sonra Nisan-Temmuz arasında çiçek açarlar.

Beyaz katmerli olan çeşitler ise, Ağustos-Eylül-Ekim aylarında ekilirse, kapalı yerlerde Ocak-Nisan arası çiçek açar, Ocak-Şubat ta tohumları ekilirse, yaklaşık Nisan-Mayıs, Haziran aylarında çiçek açar.

Şebboy tohumlarının ekilişi: Şebboy tohumları pahalı olduğu için genellikle tek tek 150-200 gözlü viyollere ve her göze 1 adet tohum gelecek şekilde ekilirler.
Önce viyollere tohum torfu doldurulur. Gözlerin üzerine tek tek parmakla bastırılarak torf sıkıştırılır. Tekrar üzerine torf atılarak düzlenir. Düzlendikten sonra parmakla hafifçe gözlerin üzerine bastırılarak çukurlaştırılır, parmak çukuruna tohumlar tek tek bırakılır ve üzerleri tekrar torf ile kapatılıp düzlenir. Ekilmiş viyol 15-20 oC cıvarında ışıklı, havadar bir yere konarak süzgeçle, yoksa iğne ile ince delikler delinmiş poşet içine su doldurularak (süzgeç gibi) sulanır. 7-10 günde tohumlar çimlenir ve kafalarını çıkarır. Fazla sudan kaçınarak hafif ve ince sulama ile sulama gün aşırı devam eder. Tohum yaprakları (Cotiledon) geliştikten sonra gerçek yapraklar çıkarmaya başlar. Bu aşamada Çökerten veya mildiyö hastalıkları yeni çıkan bitkileri öldürür, önlemek için bir FUNGUSİT (Mantar öldüren) ilacı püskürtülmelidir. Bu Captan ilacı olabilir. Fideler 3-5 yaprak çıkarınca yerlerine şaşırtılmalı (dikilmelidir).

Tohumları serpme ekmek için, saksı, kasa vs. 7-10 cm kalınlıkta torf konur ve bir düz tahta ile bastırarak sıkıştırılır. tohumlar seyrek olarak serpilir (aralarında 1 cm. kadar mesafe olmalıdır) üzerine 0,5 cm. kalınlıkta torf (kapak) atılır tekrar bastırılarak sıkıştırılır ve süzgeçle yavaş yavaş sulanır. büyüyen fideler çubukla kabartılarak kökleri koparmadan sökülüp yerlerine dikilir.

Şebboy fidelerinin dikimi ve bakımı: Toprak önceden kabartılmış olmalıdır. Şebboy fideleri 15-20 cm. aralıklarla dikilir. dikimden sonra can suyu ile sulanır, Fideler 10-12 cm kadar boylanınca yine MİLDİYÖ ilacı ile ilaçlanmalıdır. Çok hafif gübreleme yapılır. Büyünce devrilmemesi için yanlarına çubuk dikilerek bağlanır.

Eklenen Resimler
    
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön