View Single Post
Eski 19-02-2009, 17:13   #66
Todor
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Bence yapay aydınlatmada kırmızı ışık kullanımı daha olumlu sonuç verecektir. 66 Nolu mesajdaki photosynthesis curve grafiğine bakınca bu düşüncemi desteklediğini görüyorum. Neden böyle düşündüğümü açıklayayım;



Renk nedir? Renk, cisimlerin ışık tayfındaki belirli renkleri yansıtması, diğer renkleri absorbe etmesi ile oluşur. Mesela kırmızı gördüğümüz bir cisim, sadece kırmızıyı yansıtır, diğer mavi ve sarı re nkleri emer. Cisimden gözümüze yansıyan ışık bize cismin rengini verir.

Renkler nelerdir: Üç ana renkte ışık vardır. Mavi, sarı ve kırmızı. Diğer renkler bu ışıkların karışması ile elde edilir. Mesela yeşil için mavi ve sarı, turuncu için kırmızı ve sarı, beyaz için kırmızı mavi ve sarıyı karıştırırız. Siyah ise hiç bir yansıma olmadığını gösterir bize. Bu karışımlardaki oranlar bize rengin tonunu verir.

Bizim bitkilerimiz yeşil renklidir. Yani yeşili yansıtır, diğer renkleri emer. Yeşil renk, mavi ve sarının karışımı olduğunu demin söylemiştim. Yani bitkimiz, kırmızı dalga boyunu emiyor, diğer dalga boylarını olduğu gibi geri yansıtıyor. Ki keza, grafiğe bakıncada en yüksek fotosentezin kırmızı renkte olduğunu görüyoruz.

Elimizdeki enerjiyi, kırmızı ışık üretmekte kullanırsak bitkilerimiz için çok bir şey fark etmeyecek, biz enerjiden tasarruf etmiş olacağız diye bir çıkarım yapıyorum. Ama bu dediğim yeşil bitkiler için geçerli tabi.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön