View Single Post
Eski 20-08-2006, 14:53   #5
bonsaireef
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI

MYCORRHIZAE agacin koklerine yapisir ve bakildigi zaman agacin kendi kilcal damarlari gibi gorunur. Agactan karbon ve vitamin cekerek yasamini surdurur buna karsilik agacin koklerini daha verimli yapar ve agacin toprakta daha cok besin almasini saglar. Ayni zamanda topragi parcaliyacak asit uretir, agac besinleri daha kolay alsin diye.

Iste bonsaide bu MYCORRHIZAE cok onemliymis kok buddamasi sirasinda topragin hepsi kokten alinmamamali ve su ile kokler temizlenmemeli[ozellikle MYCORRHIZAE ler koklerin disina yapismis agaclarda cam, mese ve sedirlerde].
Şimdi Sayın Ali Hocamın anlattıklarından yola çıkarsak bu mantarlar bütün köklerde var.Bu mantarı yok etmemek için su ile kökleri yıkamamak gerekiyor ve aynı zamanda bir miktar toprağı geride bırakmak gerekiyor.
Biz ağacın köklerini budadığımız zaman bu mantarlar gidecek doğru fakat köklerde gidecek.Köklerin bu mantara ihtiyacı varsa kök ile mantar birlikte ağacı terk ettiği için sorun yok.Sorun kökün durup mantarın ağacı terk etmesi.

Budamadan sonra geride zaten ağaca yetecek miktarda kök olmalı.Yeterli kök olduğuna göre her kökte yeterli mantar olduğuna göre yine sorun yok.Sonra ağaç yaprak vermeye yani uyanmaya başlıyor.Bu sırada kök vermeye de başlıyor.Kökün büyüme hızıyla mantarın çoğalıp köke yapışma hızı aynı olmalı.Yoksa ağaç sürekli kök uzattığına göre mantarsız yeni kökler bol miktarda olacaktır.Diyelim ki böyle.Doğada süreç bu şekilde işliyorsa yani mantar köklere sonradan ekleniyorsa yani mantarsız köklerde yaşıyorsa yine sorun yok.Milyonlarca yıldır böyle geldiyse bundan sonrada sorunsuzca gider.

Yok eğer geride bıraktığımız köklerde mantarları yok ettiğimizden bahsediyorsan Perre, o zaman Ali hocamın dediği gibi (özellikle çam,sedir,meşeler çok duyarlıymış) ağaç ölüyor.Diğer ağaçlarda sanırım bu mantar kökün yapısına da katıldığından kolay kolay yok olmazlar.

Bu mantarlar köklerle birlikte mutualist bir yaşam sürüyorsa köklerle aynı ortamdan hoşlanıyor demektir.Bu durumda ışık gereksiz, nem olmazsa olmaz, sıcaklık mevsime göre değişir.Yani özel bir üretim çabası sarfetmeye gerek yok diye düşünüyorum.Aynı şekilde çok ıslak ortamda kökler hava alamıyor ve çürüyorsa ve parazit mantarlar oluşup kökü öldürüyorsa bunlarda aynı durumdan aynı şekilde etkileniyordur.

Biraz sesli düşündüm...

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön