View Single Post
Eski 13-08-2006, 12:42   #1
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Waverley Bonsai Group / Salı Toplantıları

Herkese iyi gunler,
'Waverley bonsai group' Sergisi yilda bir kez oluyor. Sergiden resimler ancak bir yil sonra ekliyebilecegim, arada kalan boslugu doldurmak icin dusundum ki Waverley bonsai kulubunun, her ayin ucuncu sali aksami yaptigi toplantilarda islenen konulari sizlerede aktarirsam belki bir faydasi olur bu arada o sali aksamlari bonsai resimleri de cekebilirsem bu sayfaya eklerim.

Bu ayin ucuncu sali aksami yaptigimiz toplantinin gundemi, yillik sergi ve yeni yonetim kurulunun secimi idi. Sergiye beklenen ziyaretci gelmemisti,nedenleri tartisildi. Daha iyi, nasil bir reklam kampanyasi ile daha fazla ziyaretci sergiye cekmenin onerileri ortaya konuldu, sonra uzayip giden bir konu oldugu icin yarim kesildi ve yeni secilecek yonetim kurulu butun onerileri degerlendirip uyelerin bilgisine sunacak.

Demokratik acik bir secimle yonetim kurulu tekrar secildi ve on dakikalik bir ara verildi.Herkese cay ikram edildi ve caylar icilirken uyelerin getirdigi bonsailer seyredildi yorum,oneri ve agaclar tartisildi.

Aksamin ikici yarisinda ise kardes bir bonsai kulubden gelen bir arkadas kok budamasini gosterdi ve cok onemli bir konuya degindi.
Kok budamasi icin en uygun zaman, yeni acilacak tomurcuklarin acilmak icin kabardigi zamandir. Tomurcuklar uyurken soguk olabilir ve kokler budandiktan sonra soguk ,kokleri etkileyebilir. Tomurcuklar acilmissa yeni kokler, kok budamasi sirasinda zedeleneceginden agaca zarar verebilir.

Simdiye kadar hic dikkat etmedigim bir ayrinti.Agaclarin koklerinde yasiyan bir mantar MYCORRHIZAE bu parazitler guzel bir uyum icerisinde agacla "al gulum, ver gulum'u" oynuyor. Yani ikiside bir biri icin faydali. Bu mantar bazi agaclarin koklerine yapisarak, bazi agaclarin da koklerinin icinde yasamini surdurur.
Beyaz bir renktedir bir cok saglikli agaclarin koklerinde gorulur, ornegin camlarda , meselerde ve sedirlerde kokun uzerine yapisip yasarlar ve kimi zaman bir hastalik belirtisi sanilabilir ama bir hastalik deyildir. Ardic, akcaagac gibi agaclarin koklerinin disinda gorulmezler.

MYCORRHIZAE agacin koklerine yapisir ve bakildigi zaman agacin kendi kilcal damarlari gibi gorunur. Agactan karbon ve vitamin cekerek yasamini surdurur buna karsilik agacin koklerini daha verimli yapar ve agacin toprakta daha cok besin almasini saglar. Ayni zamanda topragi parcaliyacak asit uretir, agac besinleri daha kolay alsin diye.

Iste bonsaide bu MYCORRHIZAE cok onemliymis kok budamasi sirasinda topragin hepsi kokten alinmamamali ve su ile kokler temizlenmemeli[ozellikle MYCORRHIZAE ler koklerin disina yapismis agaclarda cam, mese ve sedirlerde] cunku butun MYCORRHIZAE ler de temizlenir ve bu agacin yasamini tehlikeye sokabilir ve kok budamasi yapildiktan sonra butun MYCORRHIZAE ler agacin koklerinden temizlenmisse agac iki sene gibi uzun bir zaman icerisinde bile kendini toparlayamayip olebilir.
Bir diger ucuncu saliya kadar hosca kalin.


Düzenleyen Ali H. ALI : 02-01-2008 saat 12:58
Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön