View Single Post
Eski 20-08-2006, 11:50   #25
bonsaireef
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oguz SAGLAM
Aslında aklıma şu da takılmıyor değil; gazbeton, bitki harçlarında kullanılan perlitle pek çok bakımdan benzer karekterde bir malzeme. Haliyle yalıtmak konusunda çok titiz olmamak gerektiğini düşünüyorum. Benim gazbeton saksı ile ilgili bir denemem olmadı, ancak su içinde ve sucul bitkili ortamda kullanım denemeleri hakkında çalışma yapan bir iki akvaryum meraklısı oldu. Bu gibi denemelerden de bildiğim kadarıyla kimyasal yapısının bitki ve balıklar açısından toksik bir etkisi olmadığını düşünüyorum. Haliyle bu tür saksıların içini hem su sızdırmaması için kaplamak hem de (anladığım kadarıyla) kimyasal etkilerinin önlenmesi için kaplamak gerekli değil. Daha doğrusu çok iyi yalıtmak önemli değil gibi (Bunları yazarken sesli düşünerek yazdığımı bilmenizi isterim.). Hatta içine sızacak su zamanla nem geri yüklemesi bakımından faydalı bile olabilir. Tekstürlü yüzey, köklerin kavramasına elveren bir yüzey ise ve saksı değişimlerinde bu yüzeylere tutunan kökler zarar görebilir gibi bir tereddüt varsa o konunun uzmanları da aramızda.
Daha önce ponza taşından saksı yapmıştım.Saksının su sızdırmasının iyi olacağını düşünmüştüm.Ama düşündüğüm gibi olmadı.O kadar fazla sıvı kaybı oluyordu ki sulamakla baş edemez hale geldim ve saksı değiştirdim.Eğer gazbetonda pomzada olduğu gibi su sızdırırsa nem geri yüklemesi ile yapacağı faydadan daha fazla su kaybı zararı olacaktır diye düşündüm.O yüzden içi su geçirmez şekilde yalıtılırsa iyi olur diye düşünüyorum.Kimyasal bir zararın olacağını sizin gibi ben de düşünmüyorum.Saksı değişiminde zaten kök budamasıda yaptığımız için yüzeye tututan köklerin bir sorun yaratacağını da düşünmüyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oguz SAGLAM
Renklendirmek için akrilik (özellikle dışcephe) boyalar uygun olacaktır. Ama bir iki şey söylemek isterim; gazbeton yaklaşık olarak %85 küçük hava kabarcıklarından oluşan bir malzeme. Kabarcıklar düzgün ve eşit dağılımlı. Yani yapı olarak volkanik amorf kayaçların yapay bir modeli. Ben bu dokuyu çok seviyorum ve bu rengi görmek rahatsız etmiyor. Ancak yüzeyden parçacık ve toz dökülmesin istiyorsanız bu yüzeylerin üzerine bir sertleştici solüsyon sürülebiliyor. Görüntü boyanmamış gazbetondan farksız ancak tozlanma sorunu yok. Boya uygulanacaksa yüzeydeki boşluklar tıkanabilir. Ya da en iyisi çimento ya da alçı macunla bu yüzeylerdeki boşlukları doldurmak sonra boyamak daha uygun olacaktır.
Dışını renklendirmeye gelince Çiçek açan türlerde çiçek renkleriyle uyumlu açık renk saksılar kullanılsa da diğer bonsailerde koyu renk saksılar daha iyi görünüyor.Bonsaide saksının ağaçla uyumu bonsainin güzelliğinin bence üçte biri.Beyaz bir saksı ilk bakışta görüntü bütünlüğünü bozup dikkati biraz olsun üzerine çeker ve saksı ile ağacın gövdesi arasındaki kontrast çok fazla olur diye düşünüyorum.Bu nedenlerle boyanma ihtiyacı olduğunu düşündüm.Ama gazbetonun güzelliği konusunda süphe yok.Çok dekoratif.

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön