View Single Post
Eski 16-02-2009, 10:16   #16
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Sayın berenice,

tüm bunlar bir tek sizin bana özelden sormanızla alkalı değildi. Yanlış ifade etmiş olabilirim. Birdizi değişik üyelerden özelden mesajlar alıyorum. Bunları bire bir cevaplasam da bunun forumdan herkeslerin de yararlanması açısından burada sorulmasını istiyorum. Ancak üyelerin bundan çekindiği izlenimi uyandığından yazdıydım bunları.
Sonradan reelde tanışıp görüştüğüm arkadaşlarım da ilk başlarda benden buna benzer intibaaları olduğunu ve yazmıya çekindiğklerini söyledilerdi.
Ondan dolayı sıkça ve özelikle de yinelenen sorular için bu acemiler başlığını açmış idim.

Sayın Ent,

sonuçta orkidelerde bir bitki sınıfı onları da suda köklendirmek mümkün. Ancak rizonmların suda çürüme olasılığı yüksek olduğundan bunu azami dikkatle yapmak gerekir. Ben en uygun yolun saf sphagnuma sarıp bu sphagnumun da oldukça nemli tutlması yöntemini tercih etmekteyim. Köklendirme hormonu elbetteki kullanılabilir ancak şartlar uygunsa hormonlu veya hormonsuz köklenmede bir artış olmadığını okudum ve denedim gördüm.
Kısacası olsa da bir olmasa da.
Ancak sphagnumun bakteriyel ve fungal bastırma özeliği ve köklere sağladığı imkanlar tartışılmaz ve bana göre en uygun metodur. Catt.larda gerideki bulbsuz rizomlardaki uyuyan gözleri uyandırmak filizlenmeye teşfik etmek için bir dizi değişik hormon kullanılabilir. ÖZelikle acetyl-indol ve benzyl purin türevi auxinler.
Tabii oldukça sıcak ve aydınlık çevre nemi yüksek (Akvaryum gibi) bir yerde tutmak en uygunu olur.
Ben akvaryumun altına 5-10 cm kadar su doldurup akvaryum ısıtıcısı ile takribi 30'C ısıtıyorum. Suyun üzerine bir uzgaraya saksılar koyup kapağını da havalanması için aralıyorum. günde bir kaç kez bir PC güç kaynağının fanı ile 5-10 dakka dışardaki havayı içeri üflemek ile hava değişimini sağlıyorum.
Burda da nerdeyse bir sene bekleyip sonradan filizlenen gözlerle dahi gözlemlediğim olmuştur. Rizom tamamen çürümeden bu geri budamalarda artan parçaları hemen gözden çıkartmamakta da fayda var kanısındayım.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön