View Single Post
Eski 16-02-2009, 01:19   #38
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Sn Lilium benim de soğanlı bitkilerle ilgili en önemli sorunum sulama ile ilgili. Yeni diktiğimiz bir soğanı ne şekilde sulamalıyız ki, çürütmeyelim veya kurutmayalım. Benim pencere önündeki veya balkonda asılı saksılarım bazen yağmurdan çok fazla ıslanıyorlar. Topraktaki drenaj saksıda olmadığı için soğanlar ya çürüyor ya da sadece yaprak verip çiçeğe dönüşemiyorlar.

Özellikle ilk köklenme aşamasındaki sulama hakkında bir bilgi verirseniz çok sevinirim.
Sayın nevsune,
Bir kere en iyi drenaj saksıda vardır, tabi bu kişinin saksıya ne tür bir malzeme koyduğu ile ilgilidir, saksıdaki malzeme süzek bir malzeme olmalıdır, saksının altı delikli olmalıdır ki fazla su süzülebilsin, altlığında su durmaması lazım, bilhassa saksılarınız kışın dışarıda ise altlıklarını alınız, yağmur yağsada su süzülüp gider ne kadar yağarsa yağsın su süzülüp gidiyorsa hiç birşey olmaz. Yeter ki duran göllenen su olmasın.

Vermiş olduğunuz bilgilerde yanlışlar var galiba, çok suluyorsanız veya saksılarınız suyu süzmüyorsa soğanlarınız çürür, sadece yaprak verip çiçeğe dönüşmüyorsa bu soğanın iriliği ile ilgilidir, soğan belirli iriliğe gelmeden çiçek açmaz.

Yeni diktiğiniz bir soğanı ne çok sulayın nede kurutun, nemli olması yeterlidir, çiçek döneminde suya biraz daha fazla ihtiyaç duyarlar.

Bakın şu sözümü baz alın.

Soğanlı bitkiler toprakta olduğu sürece kuruluktan korkmazlar, (biraz gelişimleri yavaşlayabilir, ama ölmezler) Yalnız duran su, göllenen su, fazla sulamadan hastalanmalarına ve çürümelerine sebep olur.

Bilmem yardımcı olabildim mi.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön