Aslında tuzluluk anlamında bitkiler 2100 (2.1 EC) mikro siemense gayet rahat dayanır olabilecek sorun sizin gayet kontrollü ve sürekli toprak tuzluluğnu azaltacak uygulamalara yönelmeniz olur.
Bence mücadele etmeniz gereken sorun toprağınızın tuzluluğu ve bu tuzun hangi tür tuz olduğu. Sonuçta iyi ve bol bir bir organik gübreleme (humusifikasyonla besin alımını teşvik eden bir mekanizma yaratmak, tuzluluğu gidermeye yönelik biyolojik parçalayıcı gübreler kullanmak ), belki sadece yapraktan gübreleme ile toprak ıslahına yönelik uygulamalarla suyun toprakla birleştirerek oluşturacağı EC değerini de ölçerek oluşabilecek EC değerini düşürmeye yönelik uygulamalara yönelmek gerek diye düşünüyorum. Suyun içindeki tuzların da ne tür tuz olduğu da önemli tabi.
Birde toprağınızı hacmi belirli bir kaba alın ve üstten suyu verin ve aşağıdan süzülen suyun EC değerini ölçün. Rakam aşağıdaki değrlere doğru fırlıyorsa geçekten toprağınız sos veriyordur.
Bu uygulama yaklaşımını sizin suyunuz tuzlu diye düşündüm genel bir yaklaşım değil ******.
Aşağıda topraktaki tuzlulukta bitkiler için örnek değerler var:
Tuzluluk, E.C. (25 0C’de mmhos/cm) Bitki Tepkisi
0-2 Çok az tuzlu Tuzluluğun etkisi genelde ihmal edilebilir
2-4 Az tuzlu Çok duyarlı bitkilerin ürün verimleri düşebilir
4-8 Tuzlu Bir çok bitkinin ürün verimi düşer
8-16 Çok tuzlu Tuza dayanıklı bitkiler normal ürün verebilir
> 16 Aşırı tuzlu Tuza çok dayanıklı birkaç bitki ürün verebilir