View Single Post
Eski 19-08-2006, 10:45   #21
Oğuz Sağlam
Ağaç Dostu
 
Oğuz Sağlam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonsaireef
Oğuz Bey cahilliğimi bağışlarsanız bende soru sormak istiyorum.
  • "Çimento bazlı" kristalize su yalıtımı tozları dediğiniz bildiğimiz çimentodan farklı bir şey mi oluyor? Bunu nereden temin edebiliriz?
  • Birde içini yalıttıktan sonra dışını nasıl renklendirebiliriz, bu konudaki fikirleriniz neler?
Sn. Bonsaireef,
Doğrudur. Çimentodan farklı bir malzemedir. Çimento hammadde olarak kullanılır ve çeşitli katkılarla özellikleri geliştirilir. Bu konuda kimyasal detaylara girmek gereksiz ve sıkıcı olacağı için bu kadarı yeterlidir bence. Yalıtımcılarda çeşitli markaların tek ya da çift bileşenli ürünleri satılmakta. Bununla ilgili iyi bilinen SİKA, YKS-Yapkim-Degussa, ARY (Ürün adı kristeks - seramik yapıştırma harcı gibi bir torbada satılan toz bileşenin yanında bir bidonda beyaz renkli sıvı solüsyon bileşen karıştırılır), Köster, vs.. birçok marka var.

Renklendirmek için akrilik (özellikle dışcephe) boyalar uygun olacaktır. Ama bir iki şey söylemek isterim; gazbeton yaklaşık olarak %85 küçük hava kabarcıklarından oluşan bir malzeme. Kabarcıklar düzgün ve eşit dağılımlı. Yani yapı olarak volkanik amorf kayaçların yapay bir modeli. Ben bu dokuyu çok seviyorum ve bu rengi görmek rahatsız etmiyor. Ancak yüzeyden parçacık ve toz dökülmesin istiyorsanız bu yüzeylerin üzerine bir sertleştici solüsyon sürülebiliyor. Görüntü boyanmamış gazbetondan farksız ancak tozlanma sorunu yok. Boya uygulanacaksa yüzeydeki boşluklar tıkanabilir. Ya da en iyisi çimento ya da alçı macunla bu yüzeylerdeki boşlukları doldurmak sonra boyamak daha uygun olacaktır.

Aslında yüzey kaplama konusunda "kendin yap" kapsamında uygulanabilecek birçok malzeme var. Geçen hafta Adarium'um üzerine yaptığım kayalık görüntülü saksı terası, sert köpük (XPS) ve silikonla yapıştırıp, maket bıçağıyla şekillendirip, çakmakla hafifçe yakarak kesim izlerini yumuşattıktan sonra yüzeyi siyah silikonla sıvayıp üzerine ince deniz kumu dökerek kapladım. Böyle bir uygulama gazbeton üzerine de uygulanabilir. Silikon tuttutma problemi olsa bile seramik harçlarıyla yapılan pasta yüzeye sürülerek üzeri kumlanabilir örneğin...

Aslında aklıma şu da takılmıyor değil; gazbeton, bitki harçlarında kullanılan perlitle pek çok bakımdan benzer karekterde bir malzeme. Haliyle yalıtmak konusunda çok titiz olmamak gerektiğini düşünüyorum. Benim gazbeton saksı ile ilgili bir denemem olmadı, ancak su içinde ve sucul bitkili ortamda kullanım denemeleri hakkında çalışma yapan bir iki akvaryum meraklısı oldu. Bu gibi denemelerden de bildiğim kadarıyla kimyasal yapısının bitki ve balıklar açısından toksik bir etkisi olmadığını düşünüyorum. Haliyle bu tür saksıların içini hem su sızdırmaması için kaplamak hem de (anladığım kadarıyla) kimyasal etkilerinin önlenmesi için kaplamak gerekli değil. Daha doğrusu çok iyi yalıtmak önemli değil gibi (Bunları yazarken sesli düşünerek yazdığımı bilmenizi isterim.). Hatta içine sızacak su zamanla nem geri yüklemesi bakımından faydalı bile olabilir. Tekstürlü yüzey, köklerin kavramasına elveren bir yüzey ise ve saksı değişimlerinde bu yüzeylere tutunan kökler zarar görebilir gibi bir tereddüt varsa o konunun uzmanları da aramızda.

Saygılar,

Oğuz Sağlam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön