View Single Post
Eski 12-02-2009, 05:47   #21
Mehmet Ali Aşık
Ağaç Dostu
 
Mehmet Ali Aşık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-09-2006
Şehir: Metropolis
Mesajlar: 161
Firik arap mutfagindada ayni isimle kullanilmaktatir .Çocuklugumda evde kullanmak için tarlada firik tütsüledigimizi hatirladim o koku halen burnumdadir !.Firik pisirirkende bana köyü hatirlatan bir koku çikiyor.Firigin bu kokusundan hoslanmayanlarda var.

Gaziantep valiliginin hazirlatmis oldugu Antep yemekleri kitabindan;

Firik pilavi

Malzemeler

* 1 kg. kemiksiz koyun eti (yağsız parça)
* 1 kâse pilâvlık bulgur
* 1 kâse firik
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 su bardağı nohut
* Zeytinyağı
* Yeterince Su
* Karabiber
* Tuz




Hazırlanışı
Koyun eti bir tencereye konur, yıkanır, üstünü örtecek kadar suyla ateşe konur. Köpükleri üstüne birikince (kaynamaya başlarken) alınır. Tuz atılır. Akşamdan ıslatılmış nohutlar, domates ve biber salçası, karabiber ilâve edilir. Etler yumuşayıp yenecek hale gelince süzülür. Suyuna ayıklanmış bulgur ve firik atılır ve pişirilir (üstünü iki parmak geçecek kadar suyu olmalıdır). Suyunu çekip biraz demlendikten sonra yağı gezdirilir (bir çay bardağı). Nohutları karıştırılır. Etler kızgın yağ konulmuş tavaya atılarak her tarafları nar gibi kızartılır. Pilâv servis tabağına alınır. Üstü kızartılmış etlerle kapatılır. Turp - tere - çoban salata ayran gibi şeylerle servis edilir.

Talimatlar
Firik pilâvı kıymalı da olur. Yarım kg. kıyma kavrulur. 2 orta soğan doğranıp o da üstüne ilâve edilir. Soğanlar pembeleşince salçaları, karabiber ve tuzu ilâve edilir. Kaynamaya başlayınca (suyu konduktan sonra) Bulgur ve Firiği ilâve edilir. Suyunu çekince demlendirilip servis yapılır. Kıymalı Firik Pilâvı daha lezzetli olur.

Mehmet Ali Aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön