View Single Post
Eski 11-02-2009, 21:26   #2
k0900
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Almanya’daki kangalların pek çoğunun sonu, uyutulmak!

Kangal’da 11 Temmuz’da düzenlenen “1. Uluslararası Kangal Köpeği Sempozyumu”nda sunulan bildiriler, Sivas Valiliği, Kangal Kaymakamlığı ve Cumhuriyet Üniversitesi tarafından kitap haline dönüştürülerek yayınlandı. Kitapta sunumu yayınlanan Almanya Kangal Kulübü Üyesi Veteriner Hekim Wolfang Brüseke, bildirisinde, bu ülkedeki Kangal köpeklerinin durumu hakkında bilgi verdi. Kendisinin de 5 Kangal köpeği olan Brüseke, sunumunda, 2000 yılında Hamburg’da 6 yaşındaki bir Türk çocuğunun 2 Pitbull tarafından öldürüldüğünü hatırlatarak, bu olayın çok kısa bir sürede, federal ve eyalet hükümetleri tarafından, art arda bazı köpek ırklarını içeren listeler de dahil olmak üzere, bazı kanunların çıkartılmasına neden olduğunu kaydetti. Listede adı geçen bu köpeklerin ya yasaklandığını ya da sahiplerine, köpek başına yıllık 600 Euro tutarında vergi konulduğunu ifade eden Wolfang Brükeseke, bu listelerin çoğunda Kangal köpeğinin de adının geçtiğini söyledi.

“YAVRULARIN BİRKAÇ AYDA NASIL İRİLEŞTİĞİ BİLİNMİYOR”
Büyük yerleşim merkezlerinde, büyük köpeklerin bakılmasının oldukça güç olduğunu vurgulayan Brüseke, bu yerlerde yaşamlarını kazanmak ve iş bulmak için daha iyi şartlara sahip olduklarından, çoğunlukla Türk göçmenlerinin bulunduğunu belirtti. Türkiye’ye tatile gelenlerin, Almanya’ya çoğunlukla da kanunsuz yollardan, Kangal ya da karabaş yavruları getirdiklerini belirten Brüseke, bazı durumlarda küçük yavru köpeklerin bir kaç ayda nasıl iri ve güçlü bir köpeğe dönüşeceği bilinmediğinden, şu an Almanya’da polis ve resmi yetkililerce birçok köpeğe el konulduğunu söyledi.



Brüseke, Kangal köpeğinin kırsal kesimde koyun sürülerini koruma davranışları sergilediğini, ancak yerleşim yerlerinde herhangi bir tehlike olmadığından, bu davranışları gösteren çok sayıda Kangal köpeğinin, sahipleri tarafından terk edildiğini kaydetti. Brüseke, bu köpeklerin çoğunun kırsal alanlardaki barınaklara götürüldüğünü, ancak onlar için yeni sahipler bulmak zor olduğundan, sonunda pek çoğunun uyutulmak zorunda kalındığını ifade etti.

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön