Konu: Çiçek suyu
View Single Post
Eski 11-02-2009, 13:08   #3
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Nevsune, Denizakvaryumu, iyi gunler.
K. Kibris sayfalarinda cicek suyundan soz edildigini hatirlamiyorum. Kirilarak yapilan zeytinden ise soz edilmisti.

Kibristaki en guzel cicek suyu Lefkede yapiliyordu(simdi yapiliyormu bilmiyorum, bircok kimse artik evde yemek bile yapmiyor, yemekler disardan yeniyor)

Turuncgil ciceklerinin tac yapraklarindan yapilan bir su. Genelde limon ve portakal cicegi kullanilmazdi cunku her cicek meyve olacagi icin bu agaclarin cicekleri toplanmaz, meyvesi pek yenmiyen turunclarin cicekleri toplanir ve damitilarak cicek suyu cikarilirdi. Ayni sekilde kokulu gul cicegi tac yapraklarindan da gul suyu cikarilirdi.

Bu iki su, tali yapiminda kulanildigi gibi,(sulu mahallebi uzerine cok guzel gidiyor) sicak yaz gunlerinde avuc icerisine dokulup yuze de suruluyordu. Ayrica gul suyunun icerisine renk ve seker katip buz gibi bir yaz icecegi elde edilirdi.

Nevsune bu suyu limon ciceklerinden elde etmen biraz zor hem bir limon agacinin cicekleri yetmez hem de salatalarin limonsuz kalir

Buraya orta dogu ulkelerinden gelen hem gul suyu hem de cicek suyu var(Lefkedekiler kadar guzel olmasa da idare ediyor) Belki oralarda da satiliyor diye dusunuyorum.

Name:  Gul ve cicek suyu.jpg
Views: 13208
Size:  26.3 KB

Gul suyu ve cicek suyu

Deniz akvaryumu cakizdez tarifi asagidaki gibidir. K. Kibris sayfasina da bekleriz

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI Mesajı Göster
Hepinize iyi gunler, Buket hanimin bahsettigi CAKIZDEZ zeytinin yapilisini anlatmiya calisayim. Eksik veya yanlis bir yer varsa, Buket ve ya Birsel hanimlar duzeltir.

Olgunlasmis yesil zeytinler yikanir, pasltik bir kab veya temiz bir tahta uzerinde, yine temiz bir tas yardimi ile vurularak zeytinler tek, tek kirilir. Kirilan zeytinler plastik bir kabin icerisine konup uzerine su doldurulur. Zeytinlerin suyu her gun deyistirilerek, bir hafta kadar bekletilir. Bir hafta sonra, zeytinler guzelce yikanir ve tuzlanir. Havanda dogulmus golyandro[kisnis] tohumu, bir iki dis ezilmis sarmisak, dilim dilim kesilmis eksi[limon] ve zeytin yagi eklenip zeytinler iyice karistirildiktan sonra bir iki gun icerisinde, zeytinlerin aciligi yok olacagindan, zeytinler yenmiye baslanabilir.
Afiyet olsun.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön